ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție dedicată Centenarului Independenței Poloniei

17:01 | 22.10.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 oct. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone în R. Moldova a inaugurat astăzi o expoziție-eveniment cu genericul ”Centenarul redobândirii independenței Poloniei, 1918-2018”, informează MOLDPRES.

Evenimentul a făcut parte din programul Conferinței științifice internaționale „Relațiile polono-moldovenești la centenarul redobândirii independenței de către Polonia”, organizată în aceeași zi de către Ambasada Republicii Polone la Chișinău și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

În alocuțiunea sa, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că expoziția cuprinde peste 200 de cărți, albume din colecția Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, care reflectă trecutul istoric, actualitatea politică și diplomația acestei țări.

”Un loc aparte în cadrul expoziției îl ocupă documentele despre relațiile moldo-poloneze din ultimii 26 de ani. Un compartiment special este consacrat scriitorilor polonezi cu aniversări în anul acesta, precum marele poet romantic Adam Mickiewicz (220 de ani de la naștere), poeta Wislawa Szymborska, laureata premiului Nobel pentru literatură, 1996 (95 de ani de la naștere), un stand este dedicat personalității lui Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyła, 1978-2005) și aniversării a 40-a de la întronizare.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, a mulțumit instituției-gazdă pentru inaugurarea acestei expoziții. ”Faptul că la Biblioteca Națională este inaugurată o asemenea expoziție demonstrează că Polonia este apreciată în țara Dvs. Pentru noi este o onoare. Faptul că la Chișinău se desfășoară o conferință științifică dedicată Poloniei, că în oraș este o stradă ce poartă numele lui Lech Kaczynski, dovedește că avem o țară prietenă. Vrem să vă asigurăm că vă iubim și noi și vom merge împreună înainte”, a subliniat Bartlomiej Zdaniuk.

Expoziția va fi deschisă până la 22 noiembrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18009468

img18009468

img18009468

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!