ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Majoritatea traseelor din țară sunt practicabile

10:36 | 20.11.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Toate traseele din țară sunt practicabile, cu excepția unui segment de drum din raionul Nisporeni pe care se circulă cu dificultate. Anunțul a fost făcut astăzi pentru agenţie de către şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, este vorba de tronsonul dintre localitățile Iurceni și Cristești. „În raion au fost trimise suplimentar patru autospeciale pentru a curăța drumurile. Cred că în aproximativ trei ore, traseul va fi practicabil. Pe parcursul nopții, la curățarea drumurilor și împrăștierea materialului antiderapant au intervenit 251 de unități de tehnică și 254 de muncitori, care au utilizat 1735 de tone de material antiderapant. În prezent, au loc lucrări de deszăpezire și de tractare a autocamioanelor blocate în trafic, precum și monitorizarea sectoarelor periculoase”, a spus Căpățână.

Reprezentanți ai Primăriei municipiului Chișinău au subliniat pentru MOLDPRES că „serviciile specializate au intervenit pe parcursul nopții la deszăpezirea căilor de acces și împrăștierea materialului antiderapant, iar în prezent în capitală toate drumurile sunt accesibile”.

Solicitat de agenție, ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a menţionat că, în ultimele 24 de ore, salvatorii și pompierii au intervenit în urma a cinci accidente rutiere produse pe trasee din raioanele Leova, Dubăsari, Ialoveni, Cahul și Anenii Noi. „La fel, salvatorii au fost implicați în efectuarea lucrărilor de tracțiune a mijloacelor de transport derapate de pe drumuri din raioanele Strășeni, Hâncești, Orhei, Ungheni, Sângerei, Ialoveni, Telenești, Șoldănești, Criuleni, Drochia, Rezina, Bălți și Nisporeni. În total, au fost deblocate 42 unități de transport dintre care trei ambulanțe din raioanele Ungheni, Orhei și Criuleni, care urmau să ajungă la pacienți. Totodată, 17 localități din patru raioane ale țării rămân parțial deconectate de la energia electrică. Este vorba de Strășeni, Orhei, Telenești și Călărași. Brigăzile specializate lucrează în teritoriu pentru reconectarea consumatorilor”, a spus Pușcașu.

Șefa Serviciului relaţii publice al Inspectoratul Național de Patrulare (INP), Alina Bunghez, a specificat că, în ultimele 24 de ore, în țară s-au produs 14 accidente rutiere grave, în urma cărora 28 de persoane au suferit traumatisme. „Pe traseele naționale au intervenit peste 440 de inspectori de patrulare, care au fost solicitați în acordarea ajutorului în circa 200 de cazuri. Totodată, astăzi ofițerii INP vor verifica în trafic dotarea autovehiculelor cu pneuri de iarnă. Persoanele care circulă cu anvelope de vară, riscă amenzi de la 900 la 1500 de lei”, a afirmat Bunghez.

Șeful Centrului prognoze meteorologice al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, a specificat pentru MOLDPRES că, în următoarele zile, vremea se va menține rece. Totodată, în unele regiuni ale țării izolat va ninge.

Pe drumurile înzăpezite, conducătorii auto sunt îndemnați să se deplaseze cu viteză redusă atât în localități, cât și în afara lor, să păstreze o distanță mai mare între automobile, astfel încât să reușească manevra de frânare și să evite parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor. De asemenea, salvatorii îndeamnă șoferii să țină în portbagajul mașinii o lopată, nisip și lanțuri. La fel, este indicat ca bateria telefonului mobil să fie încărcată, iar în caz de situații de risc persoanele să poată apela de urgență Serviciul 112.

img18010352

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!