ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Justiției a prezentat noul Cod administrativ al Republicii Moldova

13:52 | 21.11.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Codul administrativ al Republicii Moldova, elaborat în premieră în țara noastră, care va intra în vigoare la 1 aprilie 2019, a fost prezentat astăzi de Ministerul Justiției în cadrul unei conferințe naționale, relatează MOLDPRES.

Codul cuprinde 258 articole, structurate în trei cărți, în care sunt sistematizate toate reglementările legale existente ce țin de procedura administrativă desfășurată de autoritățile publice. Acesta determină statutul juridic al participanților la raporturile administrative, atribuțiile autorităților publice administrative și ale instanțelor de judecată competente pentru examinarea litigiilor de contencios administrativ, drepturile și obligațiile participanților în procedura administrativă și cea de contencios administrativ. De asemenea, adoptarea și lansarea acestui cod prevede specializarea judecătorilor administrativi.

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, și-a exprimat convingerea că jurisdicția administrativă va constitui sistemul ce va dispune de cea mai bună capacitate de a reconcilia puterea publică și statul de drept. „Doar o bună cunoaștere a administrației poate să producă o jurisprudență echilibrată”, a subliniat Victoria Iftodi.

Președintele Curții Supreme de Justiției, Ion Druță, a declarat că documentul va crea condiții noi pentru consolidarea statului de drept, pentru sporirea gradului de garantare a securității juridice și accesibilitate a legii. 

Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a afirmat că adoptarea codului este deosebit de importantă pentru Republica Moldova, întrucât nici legea care a existat până în anul 2000, nici legea actuală nu dă posibilitatea de a avea o claritate în examinarea cauzelor administrative.

La conferință participă peste 70 de reprezentanți a celor trei ramuri ale puterii – legislativă, executivă și judecătorească, precum și experți din Germania.

Evenimentul va fi urmat de o serie de seminare de instruire practică pentru implementarea Codului administrativ, organizate de Curtea Supremă de Justiție și Fundația germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ). Acestea vor fi destinate judecătorilor de contencios administrativ, funcționarilor autorităților publice locale și centrale și avocaților specializați în contencios administrativ.

img18010404

img18010404

img18010404

img18010404

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!