ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și România au semnat memorandumul privind cooperarea în domeniul asistenţei şi protecţiei consulare pentru persoanele cu dublă cetăţenie

17:13 | 22.11.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. Ministerele Afacerilor Externe ale Republicii Moldova și României au semnat Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în domeniul asistenţei şi protecţiei consulare pentru persoanele cu dublă cetăţenie. Documentul a fost semnat, în cadrul ședinței comune de la București a Guvernelor Republicii Moldova și României, de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, și secretarul de stat din cadrul MAE, Dan Neculăescu, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

Documentul presupune acordarea asistenţei şi protecţiei consulare persoanelor ce deţin atât cetăţenia Republicii Moldova, cât şi pe cea a României, aflate în state terţe, în conformitate cu prevederile Memorandumului, normele de drept internaţional aplicabile şi legislaţia naţională a celor două state.

Memorandumul stabilește că părțile semnatare vor colabora în situaţiile în care cetăţenii vor solicita acordarea asistenţei şi protecţiei consulare în caz de deces, repatriere, accidente, măsuri privative de libertate, protecţia minorilor și crize consulare. Participanţii vor coopera, prin intermediul reprezentanţelor lor diplomatice şi consulare, acreditate în statele terţe, sau prin intermediul Ministerelor Afacerilor Externe, pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare persoanelor cu dublă cetăţenie, în special în ceea ce priveşte notificarea autorităţilor competente ale celuilalt stat de cetăţenie şi a familiei persoanei respective.

În situaţia în care doar un singur stat este reprezentat prin misiuni diplomatice sau oficii consulare în statul terţ sau nici unul dintre state nu are reprezentanţă diplomatică sau consulară rezidentă în statul terţ, schimbul de date şi informaţii se va realiza prin intermediul Direcţiei Afaceri Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, respectiv Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Tot în cadrul reuniunii celor două Guverne, miniștrii Tudor Ulianovschi și Natalia-Elena Intotero au semnat Memorandumul de înțelegere între Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din România, care stabilește principalele obiective de susținere reciprocă a diasporei stabilite în alte state.

img18010476

img18010476

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!