ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piața serviciilor de telefonie fixă își menține tendințele de scădere a cifrei de vânzări și numărului de abonați

13:43 | 05.12.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Cifra de vânzări pe piața serviciilor de telefonie fixă a scăzut cu 20,4 la sută, până la 422,2 milioane de lei, în nouă luni 2018 față de perioada similară a anului precedent, un ritm de scădere similar cu cel înregistrat în 2017, a anunțat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), informează MOLDPRES.

Numărul utilizatorilor de telefonie fixă s-a cifrat la peste 1,1 miliarde, în scădere cu 2,3 la sută față de finalul anului 2017. Este al treilea an consecutiv în care piața își menține tendințele de scădere a veniturilor și numărului de abonați. Tendința de scădere a veniturilor din vânzarea serviciilor de telefonie fixă s-a menținut în anii 2009-2014, pe fondul unei diminuări a numărului de abonaţi și traficului de voce, după care a urmat o creștere nesemnificativă în 2015 și o intrare bruscă în declin în anul următor.

Datele ANRCETI arată că în nouă luni ale acestui an traficul de voce generat de utilizatorii serviciului respectiv a scăzut cu 15,8 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut și a însumat 1,01 miliarde minute. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la 100 de locuitori ai țării a scăzut cu 0,7 puncte procentuale și a alcătuit 31,5 la sută.

Potrivit datelor raportate ANRCETI de către furnizorii de servicii de telefonie fixă, în nouă luni ale anului 2018, diminuarea numărului total de abonați a fost determinată de micșorarea bazei de abonați ai Moldtelecom cu 1,9 la sută, până la 998,5 mii. Totodată, numărul cumulat de abonați al celor 22 de furnizori alternativi a scăzut cu 5 la sută și a însumat 119,3 mii.

Conform situației din 30 septembrie 2018, pe piața serviciilor de telefonie fixă activau 23 de furnizori. Cea mai mare cotă de piață, în funcție de venituri – de 95,6% - era deținută de Moldtelecom, iar cota cumulativă a celorlalți furnizori de telefonie fixă a însumat 4,4 la sută.

img18010885

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!