ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Mihai Țăruș a împlinit 70 de ani

11:55 | 10.12.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Artistul plastic Mihai Țăruș, laureat al mai multor premii naționale și internaționale, a împlinit astăzi 70 de ani,  informează MOLDPRES.

Mihai Țăruș s-a născut în 1948 în comuna Sinești, raionul Ungheni. În 1964 a absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii ”A. Șciusev”, în 1968 – Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și în 1975 – Academia de Arte Plastice din Sankt-Petersburg.

În 1969, împreună cu pictorul Mihai Grecu, susține o serie de dialoguri intelectuale, care au avut repercusiuni benefice în creația tânărului plastician, iar în 1971 stabilește relații cu Vladimir Vasilievici Sterligov, un discipol al lui Kazimir Malevici și promotorul unui nou sistem plastic potir-cupola. În atelierul acestuia a beneficiat de o inițiere în pictura impresionistă, în teoria culorii și în sistemul potiro-cupolic.

Prima expoziție personală a vernisat-o în 1981, la Casa Savanților din Sankt Petersburg, Rusia. Au urmat expoziții numeroase atât în țară, cât și peste hotare. A expus împreună cu distinși pictori ruși la Galeria „Tretiakov”, în memoria lui Malevici. Și-a prezentat lucrările în cadrul Grupului de pictori Sterligov din Rusia la New York. De asemenea, i-au găzduit opera galeriile din Finlanda, Belgia, Italia și Franța. Critica de artă îl califică drept un plastician nonconformist. Cornel Radu Constantinescu, spre exemplu, consideră că Mihai Țăruș adâncește „spiritul avangardei ruse, care s-a vădit atât de fertilă pe plan european”.

În 1999, Mihai Țăruș a fost distins cu titlul onorific ”Maestru în Artă”, în 2007 – cu medalia de argint a Academiei de Pictură a Rusiei, iar în 2009, 2010 și 2013 - cu medalia de aur la Salonul de artă de la Cannes, Franța. În 2013, a obținut medalia de aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Rusia. Are lucrări în colecții publice și private din țară și de peste hotare, inclusiv la Galeria Tretiakov din Moscova.

img18011029

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!