ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Codul galben privind riscul de răspândire a rujeolei a fost anulat

18:53 | 13.02.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. Codul galben privind riscul de răspândire a rujeolei a fost anulat de autorități. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu participarea specialiştilor Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică și conducătorilor instituțiilor medico-sanitare, transmite MOLDPRES.

Decizia a fost luată după ce s-a stabilit dinamica în descreștere a îmbolnăvirilor de rujeolă. Este vorba de patru cazuri în luna decembrie 2018, două cazuri în luna ianuarie curent, un caz confirmat și un caz în investigare în luna februarie curent. Totodată, autoritățile au anunțat că nivelul de vaccinare pe țară a crescut până la 95%. În acest context, Comisia a decis anularea Codului galben pentru rujeolă la nivel național și trecerea la supravegherea acestei infecții în regim de rutină, cu condiția menținerii nivelului de vaccinare pe țară.

După trei ani de lipsă a cazurilor de rujeolă (2015-2017), în anul 2018 în Republica Moldova au fost înregistrate 340 de cazuri. De rujeolă au fost afectate 15 din 44 teritorii administrative ale țării, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în raioanele Ceadâr Lunga – 164, raioanele Vulcănești și Soroca – câte 35, Drochia – 21, Ungheni – 20, mun. Chișinău – 19. 

Rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În țara noastră, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

img19001257

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!