ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Economia moldovenească a înregistrat o creştere în anul 2018, de 4,0 la sută

16:04 | 15.03.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de 4 la sută în anul 2018 faţă de anul precedent, până la 190 miliarde de lei, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS) făcute publice astăzi, informează MOLDPRES.

Statisticile oficiale relevă că Republica Moldova a avut în trimestrul patru un avans economic de 3,9 la sută pe serie brută, comparativ cu perioada similară din 2017. Ritmul de creștere a accelerat de la 3,7 la sută în primele trei luni ale anului trecut la 5,2 la sută în trimestrul doi, însă în trimestrul trei avansul a fost de 3,4 la sută, pe fondul unui grad de comparație înalt. 

Ministerul Economiei și Infrastructurii se aștepta la o valoare a PIB-ului de 191,7 miliarde de lei și o majorare a acestuia cu 4,5 la sută. Fondul Monetar Internațional a fost mai rezervat în prognoze și anticipa un avans de 3,8 la sută, în timp ce Banca Mondială a îmbunătățit, la începutul acestui an, prognoza de creștere a economiei moldovenești de la 3,8 la 4,8 la sută.

Consumul final al gospodăriilor populației și formarea brută de capital au fost principalele motoare de creștere, deși aportul lor la evoluția Produsului Intern Brut (PIB) a fost diferit. Consumul final al gospodăriilor populației a crescut cu 3,2 la sută și a avut o pondere de 84,3 la sută la formarea PIB, în timp ce formarea brută de capital a avut o contribuție mai redusă la formarea PIB, respectiv 24,3 la sută.

O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-3,4%), consecință a aportului mai semnificativ a volumului importurilor de bunuri și servicii la formarea PIB (56,3%) față de cel al exporturilor de bunuri și servicii (30,4%) și a creșterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii.

Potrivit BNS, pe resurse în trimestrul patru 2018 cea mai mare contribuţie la creșterea economică a avut-o comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, transportul, agricultura, construcțiile și industria extractivă.

În opinia experților, creșterea economică din anul trecut s-a bazat pe relansarea consumului, care a crescut preponderent grație majorării remiterilor și veniturilor salariale, precum și pe intensificarea investițiilor publice.

Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o creștere a economiei în anul 2019 cu 4 la sută, până la o valoare de 209,3 miliarde de lei. Banca Mondială anticipează un avans a economiei de 3,8 la sută, fiind alimentat de consumul privat, pe fondul creșterii reale a salariilor și redresării remiterilor.

img19002100

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!