ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experţi slovaci au evaluat cele mai bune proiecte regionale din R. Moldova

12:05 | 18.03.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Zece cele mai bune și mai proaste politici locale și regionale din R. Moldova, implementate în noiembrie 2018-ianuarie 2019, au fost identificate și evaluate de către membrii unui Consiliu de evaluare, la invitația a două institute pentru dezvoltare din ţara noastră şi Slovacia. Proiectul şi-a propus descrierea practicilor durabile, rezistente în timp, care pot fi transferate și în alte comunități, transmite MOLDPRES. 

Politicile publice au fost estimate după  două criterii aprobate metodologic, luând în considerare importanța lor pentru comunitate și sustenabilitatea acestora.  Potrivit analizei, cele mai bune cinci politici publice locale din țara noastră se referă la programul de educație verde „Adoptă un spațiu public!” din municipiul Ungheni, traseul turistic „Dor de Codru” din Regiunea de Centru a R. Moldova, Complexul etno-turistic din satul Congaz (UTA Gagauz-Yeri), care și-a deschis ușile pentru vizitatori în noiembrie 2018, serviciul modern de management al deșeurilor în raionul Hâncești, precum  și Casa de cultură din satul Carmanova (stânga Nistrului), renovată cu suport european. 

De asemenea, membrii Consiliului de evaluare au evidenţiat și două politici negative care prezintă anumite încălcări ale principiilor de transparență. Este vorba de două cazuri la primăriile Căuşeni şi cea a capitalei, care însă trebuie apreciate de către instituțiile competente.

Analiza a fost elaborată în cadrul inițiativei „Promovarea transparenței și sustenabilității financiare a politicilor regionale, a întreprinderilor de stat și a autorităților locale din Republica Moldova”, implementată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO). Inițiativa este susținută financiar de Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) și are ca scop îmbunătățirea transparenței și a stabilității financiare a autorităților publice locale și a întreprinderilor de stat din Moldova prin transferul de know-how din proiectele similare implementate cu succes în Slovacia.

img19002144

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!