ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional va sosi la 25 martie la Chișinău

11:57 | 22.03.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla, în perioada 25-29 martie, într-o vizită de lucru la Chișinău, potrivit reprezentanței FMI în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, precizează că „scopul misiunii este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și de a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale. Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a FMI când este vorba de țările ce au programe susținute de FMI”.

Ultima misiune a FMI s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 13-20 septembrie. Experții Fondului s-au informat despre situația macroeconomică și au purtat discuții privind politica bugetar-fiscală, politica monetară și alte politici relevante, în contextul programului existent susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

"În cadrul vizitei, am discutat cu autoritățile executarea bugetului pentru anul 2018, planurile legate de bugetul pentru anul 2019 și implementarea reformelor în sectorul financiar”, a declarat la încheierea vizitei negociatorul principal pentru R. Moldova Ruben Atoyan.

Ultima evaluare a Programului Republicii Moldova cu FMI a fost efectuată în a doua jumătate a lunii martie a anului 2018, când s-a ajuns la un acord la nivel de personal privind cea de-a treia evaluare. La 29 iunie 2018, Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internaţional a finalizat a treia evaluare a programului, ca urmare Republica Moldova a primit o nouă tranșă în sumă de circa 33.8 milioane de dolari SUA.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), sumă echivalentă cu circa 187 milioane de dolari SUA, din care  circa 115  milioane au fost deja alocate.

img19002286

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!