ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

28 de companii autohtone vor primi finanțări de până la 250 mii de lei în cadrul programului PARE 1+1

14:05 | 21.06.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Un număr de 28 de companii vor fi create sau dezvoltate după ce vor primi granturi de până la 250 mii de lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1). Titularii afacerilor au semnat, vineri 21 iunie, contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 6,73 mln de lei (peste 336 mii de euro), transmite MOLDPRES.  

Afacerile ar urma să genereze investiții cumulative în economie de circa 17 mln de lei și vor asigura 69 de locuri de muncă. Din numărul total de solicitanți de susținere financiară nerambursabilă, 20 activează în agricultură, șase afaceri se vor desfășura în domeniul prestării serviciilor, iar două în industrie.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan, a declarat la eveniment că autoritățile vor face tot posibilul pentru a îmbunătăți programul și a identifica resurse financiare pentru extinderea acestuia. „Mă mândresc cu oamenii care au curaj să vină acasă și să investească în afaceri. Vom lucra intens ca să aducem cât mai mulți oameni acasă prin acest program investițional”, a precizat ministrul.

Directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Petru Gurgurov, a comunicat că din cele 28 de afaceri, 11 sunt start–up-uri, iar 17 sunt în faza extinderii. Totodată, nouă afaceri sunt inițiate sau administrate de femei, iar șapte vor fi gestionate de tineri. „Ideile de afaceri propuse de migranți vor fi realizate în 17 raioane din Republica Moldova, iar un beneficiar al Programului este din municipiul Chișinău. Beneficiarii vor investi remitențele provenite din 10 state: Belgia, Federația Rusă, Germania, Irlanda, Israel, Italia Marea Britanie, Republica Cehă, România și Spania”, a declarat Gurgurov.

De la începutul acestui an, prin Programul PARE 1+1 au mai fost aprobate 65 de proiecte investiționale. În anul 2019, pentru implementarea Programului „PARE 1+1” sunt planificate 40 mln de lei din bugetul de stat. Totodată, pentru perioada 1 iunie 2019 - 31 mai 2020, Uniunea Europeană a planificat adițional 15 mln de lei prin Programul „Suport pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”.

Programul guvernamental “PARE 1+1” este implementat de ODIMM cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.  Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane și financiare ale lucrătorilor migranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii de către lucrătorii migranți și beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza algoritmului 1+1, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant.

img19004795

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!