ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Râşcani va fi deschisă o piaţă agricolă angro modernă

10:47 | 13.07.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. O piaţă agricolă angro regională urmează să fie finalizată la Râşcani.  Conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi autorităţile locale au inspectat în această săptămână proiectul şi au constatat că, la această etapă, au fost valorificați 9,24 milioane de lei din cei 16,94 milioane de lei alocați din sursele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională, transmite MOLDPRES.

Responsabilii au stabilit că până în prezent, în cadrul primei etape de realizare a proiectului, a fost construită o sondă arteziană, au fost executate lucrări de sistematizare pe verticală și de betonare a fundației, au fost instalate carcasa metalică a frigiderului, panouri sandwich și pardoseli din beton. Actualmente sunt efectuate lucrări de montare a etajerei din interiorul frigiderului și lucrări de construcție a drumului de acces.

Totodată, specialiştii au estimat că pentru punerea în funcțiune a frigiderului agricol, este necesară instalarea utilajului frigorific. De asemenea, este nevoie de sistematizarea pe verticală pentru construcția drumului de acces și a suprafeței pentru încărcarea camioanelor, iar pentru spălarea și procesarea produselor agricole este necesară atât montarea rețelelor electrice, rețelelor de alimentare cu apă și rețelelor de canalizare, cât și construcția unei stații de tratare a apelor și a unei stații de epurare. Lucrările enumerate fac parte din etapa a II-a a proiectului, care, conform contractului de finanțare, urmează să fi efectuate de Consiliul raional Râșcani.

Părțile implicate în procesul de implementare a proiectului au stabilit pașii următori pentru a demara etapa a II-a de implementare și obținerea indicatorilor planificați prin punerea în funcțiune a frigiderului agricol.

„Lucrările din prima etapă a proiectului, gestionate de ADR Nord, planificăm să le executăm către sfârșitul anului curent. Este un proiect important pentru noi: dorim să motivăm oamenii să dezvolte afaceri acasă, însă pentru asta trebuie să le oferim condiţii. Or, prin implementarea acestui proiect, autoritățile locale își propun să dezvolte infrastructura de afaceri regională pentru asigurarea comerţului eficient cu fructe și legume autohtone de calitate, în condiţii de igienă şi sanitaţie”, a explicat Vitali Povonschi, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, contactat de MOLDPRES.

Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin amenajarea pieței regionale angro și a spațiilor destinate activităților neagricole în raionul Râșcani” a fost lansat în anul 2017 și este finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

img19005441

img19005441

img19005441

img19005441

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!