ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un pictor-scenograf și grafician și-a expus lucrările la Centrul ”C. Brâncuși”

18:06 | 08.08.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 aug. /MOLDPRES/. O expoziție personală de ilustrație de carte și caricatură a artistului plastic Anatoli Smîșleaev a fost vernisată joi, 8 august, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde peste 100 de lucrări realizate de autor de-a lungul anilor.

Solicitat de MOLDPRES, criticul de artă Vitalie Malcoci, doctor în studiul artelor, colaborator științific la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, a menționat că Anatoli Smîșleaev este un excelent grafician, ilustrator de carte și pictor-scenograf în domeniul cinematografiei. ”A realizat multe lucrări de animație, pentru care a fost premiat la diverse concursuri la Kiev, Alma-Ata, Tbilisi și în alte orașe. În 1986, a luat Marele Premiu la Festivalul internațional de film de la Cannes. Prima parte a activității sale cuprinde creația în domeniul scenografiei de film, iar cea de-a doua – grafica de carte, ilustrând sute de cărți pentru copii”, a subliniat Vitalie Malcoci.

La rândul său, pictorul-scenograf Petru Balan a afirmat că expoziția lui Anatoli Smîșleaev este bogată și variată. ”Ea ne descoperă un pictor talentat și original, care ne reprezentă cu demnitate arta noastră plastică în țară și peste hotare”, a accentuat Petru Balan.

Anatoli Smîșleaev s-a născut la 30 mai 1949 în satul Petrușeni, raionul Râșcani. A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice ”I. Repin” din Chișinău (1964-1968) în clasa profesorului V. Tehmister și  Institutul Unional de Cinematografie din Moscova (VGIK) (1971-1977) la specialitatea pictor-animator, clasa profesorilor B. Nemenski și A. Sazonov. A fost pictor-decorator la Teatrul de Păpuși ”Licurici” (1968; 1970-1971) și la Studioul ”Moldova-Film”. Este autor de ilustrații de cărți pentru copii și scenograf la filme cu desene animate. A ilustrat peste 200 de cărți, printre care: povești populare moldovenești și ruse, povești de Frații Grimm, Charles Perrault, Hans Christian Andersen, Spiridon Vangheli, Aurel Scobioală ș.a. Lucrările lui Anatoli Smîșleaev se află în colecții publice și private din Sankt-Petersburg, Moscova, Kiev, Odesa, Bratislava, Chișinău, București și alte orașe.

Expoziția va fi deschisă până la 25 august.

img19006203

img19006203

img19006203

img19006203

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!