ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Codul Galben de secetă hidrologică a fost prelungit până la 28 august

13:29 | 20.08.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până la 28 august Codul Galben de secetă hidrologică, transmite MOLDPRES.

Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din Republica Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. „Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, se arată într-un comunicat al instituției.

De asemenea, până la 26 august, pe întreg teritoriul ţării este valabil Codul Galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, în perioada de referinţă, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 35 grade Celsius.

În contextul arşiţei şi secetei stabilite în ţară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a reiterat atenţionarea asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetăţenilor să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor şi a miriştilor, iar în caz de incendieri, fie şi neînsemnate, să apeleze la 112.

Totodată, în cazul în care în păduri sau teritorii adiacente vor fi observate situaţii ieşite din comun, specialiştii Agenţiei "Moldsilva" roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.

Сod Galben de secetă hidrologică se emite în cazul când debitul apei în bazine acvatice atinge cote de 50% şi mai joase din norma multianuală.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!