ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ukrtransgaz a convenit cu Moldovagaz asupra „soluțiilor tehnice necesare” pentru a efectua importuri din România

13:33 | 20.08.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. Ukrtransgaz și Moldovagaz, împreună cu operatorii de transport gaze din alte țări, au convenit asupra „soluţiilor tehnice necesare pentru crearea de noi capacităţi de import în baza sistemului transbalcanic de conducte de gaze, pe direcţia sud-nord”, astfel încât să efectueze importul de gaze din Româna. Acțiunile sunt întreprinse cu anticipație față de o eventuală decizie a Federației Ruse de a stopa tranzitul prin Ucraina al gazului destinat Uniunii Europene, informează MOLDPRES.

Un comunicat al companiei ucrainene arată că, în fine, crearea de noi capacități de import îi va permite să importe încă 1,5 miliarde de metri cubi. „ Se așteaptă ca, începând cu 1 ianuarie 2020, să fie creată o capacitate constantă pentru importurile din România de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an, indiferent de volumul de tranzit de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei”, se mai spune în comunicat. Gazele vor fi importate de la punctul Isakcha-1-Orlovka prin conductele Razdelnaia-Ismail şi Şebelinka-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail.

Experții Ukrtransgaz și Moldovagaz au convenit să modernizeze stațiile de distribuire a gazelor de la frontieră pentru a funcționa în regim revers.

„Pentru Ucraina și Moldova acest proiect are o importanță strategică, deoarece, prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, va crește fiabilitatea și furnizarea neîntreruptă de gaze”, se mai menționează în comunicatul Ukrtransgaz.

Kievul se teme că, de anul viitor, Rusia va sista complet tranzitul gazelor prin Ucraina, după ce intră în funcțiune și gazoductul Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania. Din acest motiv, a început să stocheze gaz în rezervoare din vestul țării, cu o capacitate totală de peste 30 miliarde de metri cubi. Totodată, au fost modernizate cinci stați de compresare, care vor asigura fluxul de gaze din vest spre estul și sudul Ucrainei, scrie europalibera.org.

img19006554

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!