ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat Ghidul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală

17:15 | 19.09.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a lansat joi, 19 septembrie, Ghidul Muzeului, în cadrul unei conferințe de presă, consacrată împlinirii a 130 de ani de la fondarea instituției, informează MOLDPRES.

Directorul instituției, Petru Vicol, a prezentat programul manifestărilor aniversare care se vor desfășura pe parcursul lunilor septembrie-octombrie. El a menționat că, pe 22 septembrie, în curtea instituției va fi organizat Târgul Meșterilor Populari și al producătorilor locali. La eveniment vor participa 35 de meșteri populari și producători locali: Vasili Goncear, Zaharia și Adrian Triboi, Maria Cristea, Ecaterina Popescu, Victor Pelin, Eugenia Moldovanu ș.a.  

”La 24 octombrie, vom invita toți prietenii muzeului la o ședință festivă, în cadrul căreia vom vorbi despre trecutul, prezentul, dar și despre viitorul acestei instituții frumoase. În cadrul evenimentului, vom prezenta publicului o lucrare fundamentală dedicată istoriei muzeului, autori fiind Mihai Ursu și Constantin Ciobanu, iar apoi vom vernisa expoziția cu genericul „Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală – 130 de ani de istorie și cultură națională”. Vom expune primele piese intrate în patrimoniul muzeului în 1889, precum și mărturii documentare despre evoluția instituției până în prezent”, a subliniat directorul instituției.

Petru Vicol a mai spus că ”Ghidul muzeului”, ediția a 2-a, revăzută și completată, autor – Mihai Ursu, apărut la Editura ”Lexon-Prim”, cuprinde repere din istoria primului muzeu public din Basarabia, prezentarea direcțiilor sale de activitate contemporane, filialelor și a celor mai valoroase colecții de patrimoniu, precum și un ghidaj complet în expoziția permanentă „Natura. Omul. Cultura”. Noua ediție a volumului a fost completată cu informații privind realizările instituției pe parcursul ultimului deceniu, noi imagini ale unor importante piese de patrimoniu. Lucrarea a apărut într-un tiraj de 1500 de exemplare.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Victoria Nagy Vajda, a subliniat că Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală este cel mai important muzeu din R. Moldova, iar acest ghid ar trebui să ajungă și în bibliotecile publice și școlare din țară.

La rândul său, autorul lucrării, Mihai Ursu, a afirmat că acest ghid a apărut din necesitatea de a satisface publicul cu informații despre instituție, despre piesele de patrimoniu pe care le deține. Totodată, cercetătorul științific Varvara Buzilă a precizat că acest ghid este un instrument obligatoriu în activitatea instituției, iar Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este singura instituție muzeală din țară care are un asemenea ghid.

Potrivit lui Petru Vicol, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este un simbol cultual și științific al Republicii Moldova, iar sediul construit special pentru muzeu, în perioada anilor 1903-1905, reprezintă o capodoperă arhitecturală în centrul istoric al orașului. Instituția are o istorie bogată și un patrimoniu etnografic și natural de excepție, fondat imediat după închiderea Expoziției Agricole și Industriale din Basarabia, organizată la 24-25 octombrie 1889. Muzeul a apărut la inițiativa baronului Alexandru Stuart, președintele Zemstvei Guberniei Basarabia și primul director al muzeului, care a dorit să creeze pe lângă instituția zemstvei o colecție de piese expuse permanent publicului. Pe parcursul celor 130 de ani de istorie, muzeul a cunoscut mai multe intemperii și provocări, dar și succese și realizări remarcabile.

img19007381

img19007381

img19007381

img19007381

img19007381

img19007381

img19007381

img19007381

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!