ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNPF a lansat o campanie de informare privind constatarea amiabilă în caz de accident rutier

15:53 | 07.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 7 nov. /MOLDPRES/. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a lansat o campanie de informare a șoferilor despre condițiile aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentelor rutiere, transmite MOLDPRES. 

Potrivit CNPF, în cadrul campaniei va fi difuzat un spot video pentru a informa șoferii care sunt implicați în accidente rutiere minore, fără victime și daune serioase, că pot încheia o înțelegere amiabilă, evitând astfel amenda contravențională și punctele de penalizare.

În cazul utilizării constatării amiabile, nu mai este necesară prezența poliției la fața locului pentru constatarea accidentului și, respectiv, șoferii care vor recurge la constatarea amiabilă nu vor fi penalizați cu amenzi rutiere. În schimb, conducătorii auto vinovați de accidentul produs vor fi penalizați de asigurători în baza sistemului bonus-malus prin majorarea primei de asigurare pentru anul următor.

Noua procedură este în vigoare de la 8 septembrie curent. Aceasta poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republica Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, în mărime maximă de zece mii de lei.

În asemenea cazuri, ambii conducători auto implicați în accident vor completa formularul „Constatare amiabilă de accident”. Acesta urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto dispun de asigurare RCA și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către organele de poliție.

img19008978

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!