ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De vineri, beneficiarii indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă își pot primi banii

14:07 | 08.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Beneficiarii de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă își pot ridica banii, începând cu ziua de vineri, 8 noiembrie. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), care a precizat că a transferat 39,8 mln lei pentru circa 20 de mii de beneficiari care s-au aflat în concedii medicale în octombrie curent, precum și pentru 7630 beneficiari, care nu au primit indemnizațiile pentru lunile precedente, informează MOLDPRES.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la instituția bancară la care a fost deschis contul salarial sau social. Dacă beneficiarul nu deține card, indemnizația poate fi primită în orice oficiu poștal, indiferent de domiciliu.

Din 1 iulie 2019, sunt aplicate noi proceduri de calculare și plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Conform acestora, indemnizația pentru primele 5 zile de concediu medical în cazul bolilor obișnuite sau accidentelor nelegate de muncă se calculează și se achitată de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic. Începând cu a șasea zi de incapacitate temporară de muncă stabilirea, calcularea și plata indemnizațiilor se efectuează de CNAS din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.

img19009013

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!