ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost decernate premiile AȘM pentru anul 2018 în domeniul științei și inovării

18:20 | 11.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. La Academia de Științe a Moldovei /AȘM/ a avut loc luni, 11 noiembrie, ședința solemnă a membrilor AŞM şi a comunităţii ştiinţifice din R. Moldova dedicată Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare, informează MOLDPRES.

În cadrul manifestării a avut loc ceremonia de înmânare a premiilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru rezultate valoroase obţinute în domeniul ştiinţelor vieţii, ştiinţelor exacte şi inginereşti, precum şi pentru promovarea ştiinţei în mass-media.

La eveniment au participat consilierul prezidențial Corneliu Popovici, secretarul de stat în domeniul cercetării, Elena Belei, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, oameni de știință, cultură și artă.

În mesajul său de salut, președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu, a trecut în revistă principalele rezultate obținute în sfera științei și inovării. Totodată, el a abordat un șir de probleme legate de finanțarea științei și readucerea institutelor de cercetare din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în subordinea AȘM.

Cu premiul în domeniul Biologie și ecologie „Alexandru Ciubotaru” a fost distinsă academicianul, profesorul universitar Maria Duca (Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”), pentru ciclul de lucrări „Studii genetico-moleculare aplicate în biotehnologiile moderne de cultivare a florii-soarelui”. Premiul în domeniul Medicină „Constantin Țîbîrnă” a fost obținut de doctorul habilitat în medicină, profesorul universitar Viorel Nacu (Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”), pentru ciclul de lucrări „Fenomene de micro-mișcare la interfața implant-os: studiu biomecanic și histomorfometric”.

Doctorul habilitat Eugeniu Alexandrov (Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării) s-a învrednicit de Premiul în domeniul Agricultură „Ilie Untilă”, pentru ciclul de lucrări „Genotipuri interspecifici rizogeni de viță-de-vie cu rezistență sporită față de factorii biotici și abiotici”, iar profesorul universitar Ghenadii Korotcenkov, doctor habilitat în științe fizico-matematice (Universitatea de Stat din Moldova) – de Premiul în domeniul Inginerie „Ion Hăbăşescu”, pentru ciclul de lucrări„Senzori de gaze convertoare termoelectrice pe bază de oxizi metalici”.

Premiul în domeniul Matematică și Informatică „Constantin Sibirschi” i-a revenit doctorului în științe fizico-matematice, conferențiarului universitar Valeriu Ungureanu, (Universitatea de Stat din Moldova), pentru ciclul de lucrări „Teoria Jocurilor și Controlului Pareto-Nash-Stackelberg”, iar Premiul în domeniul Chimie „Nicolae Gărbălău” – doctorului habilitat în chimie, profesorului cercetător Fliur Macaev (Institutul de Chimie al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării), pentru ciclul de lucrări „Compuși și materiale pentru dezvoltarea medicamentelor și aplicații biomedicale”.

În posesia Premiului în domeniul Fizică „Vsevolod Moscalenco” a intrat membrul corespondent al AȘM, doctorul habilitat în științe fizico-matematice, profesorul universitar Ion Geru (Institutul de Chimie al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării), pentru ciclul de lucrări „Simetria de inversare a timpului: operatori pentru sistemele cu spin”.  Cu Premiul pentru tineri cercetători „Boris Melnic” s-a ales doctorul în științe tehnice Eugenia Covaliov (Universitatea Tehnică a Moldovei), pentru ciclul de lucrări „Modificările biochimice și tehnologice ale nucilor pe parcursul prelucrării și păstrării”.

Premiul pentru promovarea științei în mass-media „Pârghia lui Arhimede” a fost obținut de Andrei Viziru și Nicolae Becciu (Compania Publică Teleradio-Moldova).

Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare este sărbătorită pe 10 noiembrie în conformitate cu decizia conferinţei generale a UNESCO din 2 noiembrie 2001. Ziua științei în R. Moldova este marcată în aceeași zi în conformitate cu Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 1083 din 22 noiembrie 2010 „Cu privire la instituirea sărbătorii profesionale a lucrătorilor din sfera ştiinţei şi inovării Ziua ştiinţei”.

img19009079

img19009079

img19009079

img19009079

img19009079

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!