ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful statului a anunţat un set de măsuri sociale

09:47 | 18.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunţat astăzi şapte măsuri sociale care au menirea de a îmbunătăți viaţa cetăţenilor. Printre acestea se regăsesc majorarea pensiilor, majorarea salariilor, majorarea ajutoarelor pentru perioada rece a anului, comunică MOLDPRES.

Măsurile au fost anunţate de şeful statului după o ședință de lucru avută cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și cu prim-ministrul, Ion Chicu.

Potrivit lui Dodon, cele șapte măsuri sociale vor fi implementate în următoarele săptămâni şi au menirea de a îmbunătăți calitatea vieţii cetățenilor.

El a specificat că peste 625 mii de pensionari vor primi ajutoare în valoare de 700 de lei înainte de sărbătorile de iarnă. De asemenea, va fi modificată legislația astfel ca, începând cu anul 2020, indexarea pensiilor să fie făcută de două ori pe an.

În scurt timp va fi majorat şi ajutorul pentru perioada rece a anului, de la 350 până la 500 de lei. Astfel, 300 mii de familii vor primi ajutor mai mare. Totodată, va fi modificată legea pentru ca, în cazul decesului unuia dintre soți, celălalt să poată primi pensia decedatului minim cinci ani.

De majorări a alocațiilor lunare vor beneficia şi 20 mii de veterani. Aceștia vor ridica lunar cu 200 de lei mai mult decât primeau până în prezent. Şi tinerii specialiști din domeniul medical vor primi indemnizații mai mari. Sumele vor fi majorate până la 120 mii de lei.

Începând cu anul viitor, sunt preconizate majorări de salarii în sectorul bugetar, în medie cu 10%. Cel mai mult, cu până la 18%, vor crește salariile profesorilor şi a educatorilor. Cu circa 16% mai mult vor primi şi asistenții sociali. Pentru toți angajații din sectorul bugetar, prima anuală va avea mărimea de până la 50% din salariul mediu lunar.

img19009269

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!