ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În nouă luni ale anului 2019, exportul vinului moldovenesc a înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani

11:37 | 19.11.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. În nouă luni ale anului 2019, atât volumul exporturilor de vinuri moldovenești, cât și valoarea acestora, au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani. Datele au fost prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în nouă luni ale anului 2019, Republica Moldova a exportat 113,8 mln de litri de vin, în creștere cu 4,3%, sau cu 4,72 mln litri mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult, produsele vinicole moldovenești au cucerit noi piețe de desfacere, astfel harta exporturilor s-a extins cu câteva regiuni, inclusiv de pe alte continente. Mai exact, țara noastră a exportat vin în 67 de țări în sumă de 2,182 mlrd de lei, cu 5% mai mult decât în nouă luni ale lui 2018. 

ONVV a precizat că exporturile de vinuri pe piețele continentului european și asiatic sunt în creștere. România continuă să fie o piață strategică și se află pe primul loc după volumul încasărilor obținute din exportul vinului. Aceasta este urmată de China, Federația Rusă, Cehia și Ucraina. Pe de altă parte, țările în care Moldova exportă cel mai mult vin sunt Federația Rusă, Polonia, România, Cehia și China.

În perioada ianuarie-septembrie 2019, vinurile moldovenești au ajuns în 67 de țări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câțiva ani, vinul Moldovei a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia și Libia.

img19009325

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!