ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șase teatre din țară participă la Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii „Acasă la Guguţă”

17:19 | 27.11.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Șase teatre din Republica Moldova participă la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru pentru Copii „Acasă la Guguţă”, care se desfășoară în perioada 25 noiembrie-1 decembrie, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Teatrului Municipal de Păpuși ”Guguță”, Gabriela Lungu, a menționat că scopul Festivalului este de a educa prin artă, de a promova arta spectacolului pentru copiii din R. Moldova şi de a stimula schimburile culturale între teatre. Programul Festivalului include spectacole de teatru pentru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani.

Pa lângă Teatrul Municipal de Păpuși ”Guguță”, la eveniment participă Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Epic de Etnografie și Folclor ”Ion Creangă” și Teatrul „Piciul Julien” din Chişinău.

Festivalul a început cu spectacolul Teatrului Municipal de Păpuși ”Guguță” ”Lebedele sălbatice”, după Hans Christian Andersen, și se va încheia duminică, 1 decembrie, cu spectacolul „Mama este Soarele” al Teatrului Epic de Etnografie şi Folclor „Ion Creangă” din Chişinău.

”Personal, am rămas puțin decepționată. Dacă la prima ediție a festivalului au participat 12 de teatre și aveam zilnic câte două spectacole, de data asta au venit șase teatre și prezentăm câte un spectacol pe zi. Mă cam sperie faptul că vorbim despre copii, dar nu facem nimic pentru ei. Este important să ne întâlnim cu actorii și să discutăm despre spectacolele noastre, să vedem ce facem acum și ce trebuie să facem în continuare,” a constatat Gabriela Lungu.

Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” a fost fondat la 27 noiembrie 1992. Încă de la înființare, acesta a fost conceput ca fiind un teatru pentru copii cu specific național, având drept scop valorificarea și promovarea valorilor culturale ale neamului. Primul director al teatrului, care a stat la baza fondării acestei instituții de cultură, a fost regretatul regizor și actor Victor Ștefaniuc. În prezent, directorul instituției este Gabriela Lungu, Maestru în Artă, cavaler al Ordinului ”Gloria Muncii.” Pe parcursul celor 27 de ani, aici au fost montate peste 60 de spectacole, semnate de autori din literatura naţională, dar şi cea universală. Instituția a fost laureată a mai multor festivaluri din România, Bulgaria, Rusia, Ucraina şi din alte ţări.

img19009642

img19009642

img19009642

img19009642

img19009642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!