ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat „Calendarul Național-2020”

18:37 | 28.12.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova a lansat zilele acestea „Calendarul Național-2020”, informează MOLDPRES.

Calendarul are 392 de pagini și cuprinde peste 200 de articole despre personalități din țară și de peste hotare, precum și circa 2000 de informații generale despre evenimentele naționale și cele internaționale aniversare din anul 2020.

Solicitată de MOLDPRES, directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că aceasta este o lucrare de referință, indispensabilă activității bibliotecilor pentru programarea activităților în comunitate, pentru realizarea eficientă a rolului de centru informațional, educațional, de cultură al bibliotecii.

Potrivit sursei citate, „Calendarul Naţional” a fost conceput ca un anuar enciclopedic și cuprinde note biobibliografice despre cele mai de seamă personalități din domeniile științei, culturii și artei din țară, precum și de peste hotare. „Pe parcursul a 29 de ani, s-a acumulat o bază de date impunătoare, care este similară publicațiilor din SUA și Marea Britanie cu genericul „Who is Who”. ”Calendarul Național-2020”  scoate în evidență personalitatea scriitorilor Grigore Vieru și Petru Cărare, la cea de-a 85-a aniversare, a criticului literar Ion Ciocanu, la 80 de ani de la naștere, a cântăreței de operă Maria Cebotari și a criticului literar Vasile Coroban, la 110 ani de la naștere, a directorului artistic și prim-dirijorului Orchestrei de muzică populară  ”Folclor” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Petre Neamțu, care pe 4 februarie va împlini 70 de ani, a academicianului Haralambie Corbu, la 90 de ani de la naștere ș.a.”,  a subliniat Elena Pintilei.

La rândul său, consilierul editorial Tatiana Bahmuteanu a afirmat că pe coperta Calendarului, realizată de Alexandru Burdilă, este reprezentată o circumferință cu note muzicale, ea simbolizând Orchestrele de muzică populară ”Lăutarii” (1970) și ”Fluieraș” (1945) și Capela Corală Academică ”Doina” (1930), care în anul ce vine își vor marca aniversările.

„Calendarul Naţional” a fost realizat de Valeria Matvei, Natalia-Maria Șveț, Maria Ciobanu, Elena Balinschi și Tatiana Luchian.

Prima ediție a ”Calendarului Național” a apărut în 2000. Anterior, Biblioteca Națională edita ”Calendarul Bibliotecarului”.

img19010713

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!