ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrul de Excelenţă agricol din Ţaul, Donduşeni, va fi modernizat

16:52 | 31.01.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Donduşeni, va fi modernizat cu suportul Proiectului ”Livada Moldovei” și a Băncii Europene de Investiții (BEI). Despre aceasta s-a discutat vineri, 31 ianuarie, în cadrul vizitei la instituţie a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, transmite MOLDPRES.

Proiectul investițional prevede dotarea cu echipamente de ultimă generație a laboratoarelor, aulelor de instruire practică a elevilor în vederea ralierii centrului de excelență la standardele de calitate ale Uniunii Europene. De asemenea, vor fi procurate utilaje și tehnică horticolă pentru a acoperi întreaga arie curriculară de predare a disciplinelor adiacente. Este preconizată și construirea unor spații de conservare la rece și procesare a fructelor și pomușoarelor.

”La fostul Colegiul Agroindustrial, în prezent Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, am cunoscut viitorii agronomi și oameni de afaceri entuziasmați, dispuși să investească în agricultura țării și să îmbunătățească situația din sector. Am fost încântat să discut cu acești tineri optimiști și plini de potențial. În continuare vom depune eforturi comune și vom sprijini instituția pentru a dezvolta învățământul tehnic și a asigura piața de muncă din sectorul agroalimentar cu cei mai buni specialiști”, a relevat Ion Perju.

După elaborare, proiectul investițional susţinut de BEI urmează a fi examinat și aprobat de grupul de lucru de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În următorii trei ani, beneficiari direcți ai investițiilor ar putea fi peste 600 de elevi de la Centrul de Excelenţă din Ţaul. Dotarea laboratoarelor și modernizarea instituţiei va cataliza și activitatea de instruire anuală a peste 1000 de horticultori din Republica Moldova specializați în cultivarea fructelor, pomușoarelor, nucilor, legumelor, plantelor medicinale etc.

Proiectul „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de către Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova, care la rândul său acordă acest împrumut băncilor comerciale participante. Creditele sunt destinate investițiilor în sectorul horticol. Linia de creditare a devenit operațională în anul 2016 și este valabilă pentru o perioadă de cinci ani. Creditele „Livada Moldovei” vin cu asistență oferită sub formă de suport și consultanță în elaborarea proiectelor investiționale și suport tehnologic gratuit.

img20000863

img20000863

img20000863

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!