ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va aloca 140 milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic în lupta cu COVID-19

10:11 | 31.03.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Comisia Europeană susține țările Parteneriatului Estic și a realocat 140 milioane de euro pentru cele mai stringente necesități ale acestor țări, printre care se numără și Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat, Comisia Europeană va redirecționa și utiliza instrumentele existente în valoare de până la 700 milioane de euro pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al crizei provocate de coronavirus.

“Acestea sunt perioade foarte dificile nu numai pentru UE, dar și pentru țările partenere. Facem tot posibilul pentru a atenua impactul epidemiei de coronavirus asupra vieții umane și existenței. Răspundem atât nevoilor imediate ale sistemului sănătății, cât și nevoilor pe termen mai lung pentru cele mai vulnerabile grupuri din societate și întreprinderile mici și mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiilor în cele șase țări”, a opinat Comisarul pentru Vecinătate și Negocieri privind Extinderea, Olivér Várhelyi.

Conform sursei citate, în scurt timp, Comisia va sprijini furnizarea de dispozitive medicale și echipamente personale, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de protecție. Comisia Europeană colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății și alocă 30 milioane de euro pentru a se asigura că aceste materiale necesare sunt cumpărate în comun și distribuite eficient sistemelor de sănătate din cele șase țări în următoarele săptămâni. În plus, fondurile vor sprijini administrațiile naționale de sănătate pentru a instrui personalul medical și de laborator, și pentru a aplica măsuri de sensibilizare a populației.

De asemenea, Comisia a pus la dispoziție mai mult de 11,3 milioane de euro în formă de granturi mici pentru organizațiile societății civile. Comisia a anunțat că lucrează îndeaproape cu instituții financiare internaționale și instituțiile de finanțare relevante din statele membre ale UE și va lansa un nou program de sprijin de 100 milioane de euro pentru a ajuta ÎMM-urile, inclusiv persoanele care desfășoară o activitate independentă să acceseze cu ușurință credite și să-și stimuleze afacerile după criză.

În plus, în criza actuală, UE și-a mobilizat principalul său instrument de reducere a riscurilor, Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă, în valoare de 1,55 miliarde de euro, iar 500 de milioane vor fi puse la dispoziție pentru țările din vecinătatea UE. Acest lucru va oferi rapid lichiditate acestor țări, inclusiv prin intermediul capitalului circulant, al finanțării comerțului sau al moratoriilor privind deservirea datoriilor. Acest sprijin este adițional la sprijinul continuu de asistență macro-financiară pentru parteneri, inclusiv Georgia, Moldova și Ucraina.

La rândul său, prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a adus mulțumiri Comisiei Europene și comisarului Olivér Várhelyi „pentru suportul oferit și pentru înaltul spirit de solidaritate”.

img20002799

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!