ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială a aprobat un împrumut de 52,5 mln euro pentru R. Moldova ca răspuns la pandemie

08:36 | 25.04.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. Banca Mondială a aprobat vineri un împrumut în sumă de 52,5 milioane de euro din resursele Asociației Internaționale pentru Dezvoltare (IDA), oferit Republicii Moldova pentru o operațiune de răspuns de urgență la COVID-19. Proiectul va susține acțiuni eficiente și oportune de răspuns la pandemia COVID-19, prin consolidarea sistemului național de asistență medicală și atenuarea riscurilor sociale, relatează MOLDPRES.

În timp ce se axează pe îmbunătățirea capacității sectorului sănătății de prevenire și răspuns de urgență la COVID-19, proiectul va oferi, de asemenea, măsuri de protecție socială pentru cele mai sărace și vulnerabile categorii ale populației în vederea gestionării impactului imediat al pandemiei.

“Banca Mondială urgentează sprijinul acordat Moldovei și oamenilor din țară în contracararea răspândirii COVID-19”, menționează Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru Moldova, Banca Mondială. „Finanțarea va consolida capacitatea țării de a detecta și monitoriza infecția și de a salva vieți. De asemenea, proiectul va oferi resurse pentru expansiunea acoperirii cu asistență socială a categoriilor sărace și vulnerabile.”

În contextul eforturilor de îmbunătățire a detectării și prevenirii răspândirii COVID-19, proiectul va procura consumabilele urgent necesare, inclusiv echipamente, consumabile de diagnosticare pentru laboratoarele naționale, echipamente de protecție personală, materiale de protecție împotriva infecțiilor pentru personalul din spitale și unități medicale primare, echipamente medicale, medicamente și consumabile pentru unitățile de terapie intensivă și ambulanțe. Proiectul va instrui personalul medical în oferirea asistenței pentru COVID-19 și prevenirea infecției și va susține consolidarea capacității personalului medical de a oferi asistență critică.

Suplimentar, proiectul va dezvolta capacitatea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a aborda provocări în cazul apariției focarelor de boli infecțioase și bolilor prevenibile de vaccinuri, precum și de a răspunde eficient la eventuale provocări similare.

În final dar nu și în ultim rând, proiectul va susține expansiunea programului principal anti-sărăcie din Moldova, Ajutor Social, precum și introducerea unor schimbări importante în designul programului. Schimbările se vor solda cu sprijin sporit pentru cele mai afectate grupuri, prioritate constituind familiile cu copii. Aceasta va determina în continuare consolidarea eficienței programului Ajutor Social în soluționarea provocărilor legate de COVID-19.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele deja infectate cu COVID-19, cetățenii supuși unui risc sporit, în special persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice, personalul medical și de urgență, furnizorii de servicii în centrele medicale și de testare, precum și agențiile de sănătate publică implicate în răspunsul la criză. Muncitorii și familiile afectate de pandemie, prin pierderea locurilor de muncă sau pierderea altor venituri, vor fi mai bine protejați prin expansiunea acoperirii programului guvernamental Ajutor Social.

img20003464

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!