ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

10 monumente cultural-istorice, alese prin vot public, vor fi restaurate din fonduri europene

13:37 | 15.07.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. 16 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului sunt supuse votului publicului. 10 dintre acestea, care vor acumula cele mai multe sufragii, vor beneficia de până la 40 mii de euro pentru lucrări de restaurare, informează MOLDPRES.

Este vorba despre turnuri de apă, mori de apă și de vânt, muzee și monumente vechi, care au de la câteva zeci, până la sute de ani.

Fotografii ale monumentelor, precum și informații despre fiecare dintre propuneri pot fi accesate pe pagina proiectului. O persoană poate vota o singură dată pentru un monument (este acceptat un singur vot de pe un IP) în perioada 14 iulie – 3 august 2020.

Cele 16 obiective sunt următoarele: Turnul vânturilor din satul Stroiești, Râbnița, Cavoul familiei Wittgenstein, Camenca, Sinagoga din satul Rașcov, Camenca, Moara de apă din Beloci, Râbnița, Prima așezare din Moldova, Ofatinți, Râbnița, Orașul Subteran, satul Bâcioc, Grigoriopol, Ruinele bisericii, satul Rașcov, Camenca, Clădirea auditoriului Pușkin, orașul Bender, Clopotnița din Vadul-Rașcov, Șoldănești, Moara de vânt din satul Gaidar, UTA Găgăuzia, Digitalizarea desenelor animate produse de Studioul ”Moldova-Film”, Muzeul de istorie și etnografie din Molovata-Nouă, Dubăsari, Cascada artificiala de lângă satul Poiana, Șoldănești, Cavoul familiei Macri, satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, Muzeul satului Doroțcaia, Dubăsari și Turnul de apă din orașul Șoldănești.

Rezultatele votării vor constitui 50% din scorul final, iar restul de 50% din pondere îl va constitui decizia Grupului de monitorizare a patrimoniului cultural a Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Cele 16 obiective au fost selectate dintr-un total de 248 de proiecte de membrii Grupului, în baza fezabilității și durabilității lor. Din Grupul respectiv fac parte experți în domeniu. 248 de propuneri inițiale au fost depuse de reprezentanți ai administrațiilor publice locale, grupuri de inițiativă, ONG-uri, în urma unui apel public lansat pe 22 ianuarie.

img20005690

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!