ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul de lege privind împrumutul nipon pentru susţinerea agriculturii a fost aprobat de Executiv

15:17 | 31.07.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Membrii Executivului, întruniţi astăzi în şedinţă, au aprobat, urmând să fie prezentat pentru examinare Parlamentului, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova şi Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională pentru realizarea Proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”, semnat la Chişinău la finele lunii iunie curent, transmite MOLDPRES.

Acordul, întocmit prin schimb de note, are drept scop confirmarea deschiderii Guvernului nipon de a oferi un credit preferențial Guvernului Republicii Moldova în valoare de aproximativ 18,7 milioane de dolari, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA). Împrumutul este acordat pentru o perioadă de 40 de ani, cu o rată a dobânzii de 0,1% anual şi o perioadă de graţie de 12 ani.

Aceste mijloace vor fi folosite pentru implementarea programului de modernizare a mașinilor și a echipamentului agricol din ţara noastră.

Potrivit lui Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei la Chişinău, agricultura are o importanţă majoră pentru economia Moldovei şi bunăstarea populaţiei. „Am susţinut agricultura Moldovei în ultimii 20 de ani. Dorim ca tehnica agricolă achiziţionată prin această asistenţă să fie utilizată în cea mai eficientă manieră de către fermierii din ţară", a relevat Yoshihiro Katayama.

Pe parcursul ultimilor ani, Japonia a finanțat mai multe proiecte şi în domeniul culturii, printre care dotarea cu echipamente audio a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” și Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, precum și modernizarea echipamentului audio-video și de expoziție al Muzeului Naţional de Artă a Moldovei. De asemenea, în prezent sunt examinate posibilitățile de aplicare a unui nou program de susținere a agricultorilor – ”Post-2KR”, de extindere continuă a investițiilor companiilor nipone în Moldova, de realizare a noi proiecte în sfera socială. 

img20006198

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!