ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bălți a început construcția Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic în Regiunea de Dezvoltare Nord

15:05 | 20.08.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. În orașul Bălți a demarat construcția Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic în Regiunea de Dezvoltare Nord. Prim-ministrul Ion Chicu a participat astăzi la lansarea oficială a lucrărilor de construcție, alături de Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, reprezentanți ai Ambasadelor Suediei, Marii Britanii și Irlandei de Nord, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju ș.a., a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Ion Chicu a exprimat mulțumiri tuturor partenerilor de dezvoltare pentru suportul oferit în implementarea proiectului. „Este un eveniment istoric nu doar pentru partea de nord a țării, dar pentru întreaga țară. Sunt sigur că odată cu lansarea acestui Centru, posibilitățile sistemului educațional universitar de a oferi pieței muncii specialiști bine pregătiți, vor crește enorm", a menționat premierul.

Instituția va exercita un impact pozitiv asupra celor peste 4500 de studenți ai Universității din Bălți Alecu Russo care vor beneficia de laboratoare, zone de printare 3D, robotică, microelectronică ș.a. De asemenea, companiile din domeniul IT, creativitate și automotive din regiune vor putea crea proiecte de colaborare, cercetare și dezvoltare tehnologică în cadrul Centrului. Scopul principal al Centrului este de a crea un mediu de afaceri favorabil și inovativ în regiune.

Centrul de inovare va fi construit cu suportul partenerilor de dezvoltare din SUA, Suedia și Marea Britanie. Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, a declarat că finanțatorii proiectului vor contribui la dotarea instituției cu peste 500 mii de dolari. Astfel, CITT va fi cel mai dotat din seria centrelor de excelență din domeniul industriei precum: Tekwill, ArCor, Fablab, ZIPHouse și Clasa Viitorului.

Proiectul prevede reconstrucția a două blocuri nefinisate din cadrul Universității de Stat Alecu Russo. Centrul va avea o suprafață de cca 6000 m2 și va activa pe lângă Universitatea de Stat „A. Russo" din Bălți, în baza unui Acord de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Valoarea totală a proiectului este de cca 37 milioane de lei, dintre care 28,5 milioane de lei au fost alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, iar peste 9 milioane de lei prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova (USAID). De asemenea, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a decis alocarea a 16 milioane de lei pentru lucrările ce urmează să fie executate până la sfârșitul anului 2020.

img20006708

img20006708

img20006708

img20006708

img20006708

img20006708

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!