ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova ar putea exporta sute de tone de fructe în spaţiul CSI

18:56 | 28.09.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 28 sep. /MOLDPRES/. Fructele din Moldova au captat și în acest sezon interesul piețelor din spațiul Comunităţii Statelor Independente (CSI), unde ar putea fi exportate sute de tone de fructe autohtone. Asta după ce zece membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” au participat  în perioada 22-25 septembrie la una dintre cele mai mari expoziții de profil – „WorldFood Moscow”, desfăşurată în capitala Rusiei, transmite MOLDPRES.

Participarea țării noastre la expoziție se înscrie în planul anual de acțiuni elaborat de Agenția de Investiții, care oferă platforme și instrumente practice pentru exporturi de calitate, inclusiv prin prezența la cele mai mari expoziții de profil din lume.

„Agenţia este promotoarea produselor „made in Moldova” pe piețele externe și implementează politici naționale de facilitare a exporturilor. În ultimii doi ani, circa 150 de companii au participat la expoziții internaționale, au fost semnate peste 220 de contracte, iar în urma participărilor, exporturile au generat circa 11 milioane de euro. Pentru Republica Moldova, piața Federației Ruse este una dintre principalele piețe de export a fructelor autohtone. De aceea am susținut participarea țării noastre 3 ani consecutiv, la expoziția WorldFood Moscow, pentru a valorifica această oportunitate importantă, care va asigura exportul fructelor moldovenești”, a declarat Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții.

În perioada pandemiei, mai multe evenimente de specialitate  au fost anulate, de aceea desfășurarea în mod tradițional a expoziției „WorldFood Moscow” ar putea genera, în condiții de secetă, exporturi de circa 200 mii tone de mere, 30 mii tone de prune și 40 mii de tone de struguri de masă moldovenești.

„Participarea la această expoziție internațională are un rol important pentru a arăta potențialilor clienți ce sortiment de fructe proaspete și procesate avem. Pe lângă faptul că noi promovăm fructele, promovăm și țara noastră ca furnizoare de fructe. Totodată, la expoziție am putut comunica cu clienții pe care deja îi avem, dar și să stabilim contacte noi, chiar dacă pandemia a influențat negativ fluxul de vizitatori. Astfel, au fost potențiali clienți preponderent din regiunile Rusiei, iar circa 100 de vizitatori s-au arătat interesați de fructele autohtone”, a estimat Iurie Fală, directorul  executiv al Moldova Fruct.

Evenimentul de la Moscova a atras peste 20 mii de vizitatori, interesați de fructele moldoveneşti cum ar fi merele, prunele, strugurii de masă, precum și conservele din fructe și legume. „WorldFood Moscow” este vizitată tradițional de reprezentanți ai tuturor rețelelor de comerț din Rusia, Kazahstan, Mongolia, Belarus – piețe tradiționale pentru fructele moldovenești.

Expoziția reprezintă o platformă de comunicare dintre exportatori și importatori, o posibilitate de a analiza și a face cunoștință cu cerințele și tendințele pieței, precum și de a stabili noi parteneriate.  Conform unui raport al organizatorilor, în anul 2019, 81% dintre participanții la „WorldFood Moscow” și-au găsit noi clienți și parteneri, iar 95% au considerat expoziția importantă pentru mediul de afaceri.

 Sursă foto: Agenția de investiții

img20007726

img20007726

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!