ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință

18:26 | 30.09.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi în ședință pentru a examina 15 proiecte aflate pe agendă, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În debutul ședinței, premierul a solicitat informații de la bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, despre mersul lucrărilor de lichidare a consecințelor inundațiilor din municipiul Comrat. Din cauza intemperiilor și a râului înnămolit din localitate, au fost inundate peste 40 de gospodării doar în municipiul Comrat, iar pentru moment, angajații IGSU și ostașii Armatei Naționale sunt antrenați în lucrările de curățare a drumurilor și a locuințelor. Premierul a menționat că Guvernul va oferi suportul necesar familiilor care au avut de suferit. „Am discutat cu toți președinții din raioanele din sudul țării, afectate de intemperii, urmează Comisiile locale pentru Situații Excepționale să evalueze pagubele. Ulterior vom aloca mijloacele financiare necesare din Fondul de Intervenție. Totodată, trebuie să fie făcută o inventariere a râurilor de pe întreg teritoriul țării, ca să venim cu un Program de curățare a acestora și să prevenim asemenea nenorociri în viitor", a menționat premierul.

În contextul precipitațiilor din ultimele zile, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a menționat că acestea au fost benefice pentru agricultori, care continuă procesul semănatului culturilor de toamnă. 286 de milioane de lei au fost deja repartizați celor care au avut de suferit în urma fenomenelor meteorologice nefaste din acest an, alți 28 de beneficiari vor primi compensațiile în scurt timp.

Șeful Executivului a cerut un scurt raport privind starea lucrărilor de lichidare a consecințelor incendiului de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici", produs săptămâna trecută. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a menționat că angajații instituției culturale s-au mutat într-un sediu provizoriu, iar colectivul artistic continuă repetițiile în sălile Palatului Republicii. Guvernul a constituit un grup de lucru, care va coordona lichidarea consecințelor incendiului, iar după efectuarea expertizei tehnice, se va decide asupra acțiunilor ulterioare privind restabilirea edificiului. În context, premierul a cerut să fie inițiat procesul de consultări cu societatea privind viitorul proiect al Filarmonicii Naționale.

În cadrul ședinței, a fost avizat pozitiv proiectul de modificare a Legii privind dezvoltarea regională în Republica Moldova. Prin urmare, va fi modificată structura și componența CNCDR, vor fi ajustate disparitățile și va crește calitatea vieții cetățenilor. În acest sens, au fost trasate trei obiective majore: creșterea competitivității și ocupării forței de muncă, sporirea coeziunii teritoriale și asigurarea condițiilor instituționale și legale pentru implementarea unei guvernanțe colective, care implică nivelul național, regional și local în parteneriat cu sectorul privat și asociativ.

A fost aprobată semnarea unui Amendament la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova. Potrivit modificărilor, termenul de finalizare a Proiectului a fost extins cu 4 ani. La momentul actual, din valoarea totală a Contractului de 150 mln de euro s-au debursat doar cca 63,17% sau 94,7 mln de euro. Astfel, Amendamentul menționat vine pentru debursarea și valorificarea sumelor rămase conform termenului stabilit.

Șefa Cancelariei de Stat, Liliana Iaconi, a prezentat spre aprobare proiectul de lege cu privire la Reprezentantul Guvernului în teritoriu. Documentul are drept scop îmbunătățirea cadrului legal, prin fortificarea instrumentelor și posibilităților acestor funcții și redefinirea rolului lor în sistemul administrației publice.

Au fost operate modificări la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, care are drept scop consolidarea cadrului instituțional și fortificarea capacităţilor organizaţionale și funcționale ale CNAM. Proiectul prevede revizuirea structurii, completarea atribuțiilor instituției, diminuarea numărul de membri ai consiliului de administrație ș.a.

Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv la semnarea proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construcțiilor unor apeducte. Potrivit înțelegerii, de la operatorul regional din România, se vor conecta la sursa de alimentare cu apă patru raioane: Nisporeni, Ungheni, Făleşti şi Glodeni. Investiţiile pe teritoriul ambelor state vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă şi de canalizare din România. „Este necesar să intensificăm aceste ritmuri de construcție a infrastructurii. Vreau din numele Guvernului să mulțumesc tuturor colegilor din APL, atât de pe malul stâng al Prutului, cât și malul drept pentru conlucrare, pregătirea proiectului și le doresc succes în implementarea acestuia", a menționat premierul Chicu.

Guvernul a aprobat astăzi un nou proiect de modificare a Constituției privind reforma justiției și reforma Consiliului Superior al Magistraturii. Proiectul urmează a fi transmis Curții Constituționale pentru avizare. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a informat Guvernul că proiectul a fost consultat pe platforma Consiliului Europei și corespunde cerințelor Comisiei de la Veneția. „Proiectul a fost transmis inclusiv Comisiei Europene pentru analiză și poziția lor este de asemenea una adecvată", a menționat Nagacevschi. „Trebuie să mergem cu aceste modificări care au ca obiectiv diminuarea implicării politicului în sistemul justiției", a conchis Ion Chicu.

Șeful Executivului a menționat despre inițiativa lansată de către procurorul general privind investigarea fraudei bancare. Astfel, ministrul Justiției a comunicat despre procesul de lansare a procedurii de investigație. „Există două formule, în una se modifică legislația și a doua formulă constă în specializarea completelor de judecată stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii. Procurorul general a inițiat discuții cu membrii CSM întru identificarea unei soluții optime", a specificat Nagacevschi.

A fost prelungit termenul de aplicare a măsurilor de susținere a sectorului medical. Astfel, este menținut dreptul la sporul lunar, în valoare de până la 100% pentru cadrele medicale, antrenate în lupta cu infecția COVID-19. Tot în ședința de astăzi, Guvernul a alocat 23 mln 952 mii de lei din Fondul de Intervenție pentru acordarea indemnizațiilor unice în mărime de 16.000 de lei pentru 1487 de angajați, care au fost infectați cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.  Termenul de acordare a acestor compensații bănești a fost extins.

Totodată, a fost aprobat Raportul semianual privind executarea bugetului național și componentelor acestuia pentru primele 6 luni ale anului 2020, care urmează a fi prezentat Parlamentului. Ministrul Finanțelor Serghei Pușcuță a prezentat informația privind situația financiară a Republicii Moldova, menționând că în pofida blocajului economic cauzat de criza pandemică, veniturile încasate la Bugetul de Stat nu au avut de suferit, comparativ cu perioada similară a anului 2019.  În primele 10 zile ale lunii octombrie, peste 600 mln de lei vor fi distribuiți celor 660 de beneficiari ai indemnizației unice, în mărime de 900 de lei. Guvernul la fel va veni cu un suport lunar de 500 de lei pentru categoriile vulnerabile ale populației și în perioada rece a anului.

img20007815

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!