ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cronica săptămânii (28 decembrie- 4 ianauarie).

11:04 | 05.01.2021 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/.A plecat în istorie cel mai greu an din cei 30 de existență a statului independent Republica Moldova. Este evident că o pandemie întâlnită odată în secol și-a pus serios amprenta asupra vieții noastre. Statul,  de două decenii vlăguit de scheme  corupționale de proporții, n-a dispus de resursele necesare pentru a face față acestei provocări imense și practic a cedat în fața Covid-19. Cineva, ceva ne-a dat. Ceva am procurat. Personalul medical  chiar din start l-am expus mai mult decât în alte părți. Medicamente eficiente și de calitate foarte înaltă n-am reușit să dobândim. Rata îmbolnăvirilor este foarte înaltă, iar consecințele se văd în cifrele raportate. În  unele momente sistemul sanitar a fost în prag de colaps.

Altceva ne pune pe gânduri. Atitudinea extrem de tolerantă față de încălcările în masă a restrticțiilor impuse de către instituțiile statului. O absență cvazi-totală a poliției în impunerea respectării restricțiilor și pedepsirii celor care zădărniceau eforturile privind  lupta cu pandemia. Am avut probleme și cu vaccinarea anti-gripală. Un singur lot de doar 100 000 de doze a fost procurat din Rusia,  iar lotul-donație al guvernului SUA plus UNICEF, care a salvat cumva situația, a venit cu mare întârziere.

Cel mai straniu lucru este că nimeni în acest răstimp nu a articulat planul Ministerului de resort privind organizarea procesului de vaccinare anti-covid. Este vorba despre un șir de acțiuni complexe și dificile,  incluse într-un document obligatoriu pentru toate țările și numit Strategia Națională a imunizării populației anti-covid. La apusul anului 2020, aproape accidental, am auzit de la ministru de resort că această Strategie va fi gata la mijlocul lunii ianuarie, pe când aproape toate țările au aprobat acest document-cheie deja de mai bine de o lună. Pentru a procura medicamente performante evident că e nevoie de mulți bani pe care țara nu prea îi are. Dar pentru a scrie la timp o Strategie de ce este oare nevoie? De competență și capacitatea de a munci foarte mult. Or, acestea sunt calitățile pentru care persoanele responsabile au fost numite în guvern să ne apere interesele legitime, sănătatea și chiar viața.

Mai departe și mai prost. Înafară de promisiunea lui Klaus Iohannis și o scrisoare trimisă de executiv în cel de-al 12 ceas la COVAX, organizație mondială care are drept obiectiv asigurarea parțială  a țărilor sărace cu vaccinuri anti-covid, practic speranțe nu mai sunt. Un mare conducător în domeniu a îngânat ceva că până azi n-am avut propuneri?!  De parcă e greu să observi cum deja de vreo 3-4 luni conducerea Ucrainei abordează zilnic instituțiile internaționale și marile companii producătoare cu o insistență demnă de invidiat pentru a asigura poporul său cu vaccinul anti-covid. Poate au mai făcut ceva demnitarii noștri bun și noi nu știm? Cel puțin maniera în care comunică diriguitorii sistemului sanitar cu cetățenii nu lasă loc de surprize pozitive pregătite de Crăciun... Dacă sentimentul de empatie față de populația îngrozită de proporțiile pandemiei și de rata mortalității nu există în acest domeniu, atunci nu-l mai căutăm în sfere unde durerea oamenilor nu e atât de evidentă.

Pe acest fundal al unei disperări aproape generalizate, vizita președintelui României Klaus Iohannis parcă ne-a dat o gură de oxigen. Dincolo de ajutorul economic și de altă natură, evident că o importanță primordială îl are cel legat de lupta contra pandemiei. Și, în special, oferta generoasă de a ne acorda cu titlul de donație 200 000 de doze de vaccin anti-covid, aprobat în Uniunea Europeană. Aceasta va permite cel puțin imunizarea personalului medical și a celor mai expuse grupuri de risc. România a demonstrat încă odată că este partenerul nostru cel mai sincer, cel mai generos și cel mai eficient.

Declarația adoptată de cei doi șefi de stat la Chișinău, pe lângă conținutul care excelează prin sinceritate și compasiune din partea română și gratitudine din partea noastră, mai exprimă un sentiment. Oare cum au putut foștii mari politicieni să  strice atât de abil relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, încât astăzi suntem nevoiți practic să reîncepem de la un nivel exterm de jos și în condiții foarte dificile un dialog firesc, frățesc, și exterm de util pentru cetățenii noștri. 

În plan extern, tot pandemia ocupă cu siguranță primul loc în agenda internațională. Și exact atunci, când părea că lucrurile merg pe făgașul cel bun și lumea a început vaccinarea, a mai apărut o nenororire numită "noua tulpină covid", care este mult mai contagioasă, iar  Marea Britanie a simțit deja din plin efctele. Aici se înregistrează aproape 60 000 de îmbolnăviri pe zi, iar răspândirea în alte țări este fulgerătoare. Are loc o cursă contra-cronometru între noua tulpină și vaccinare și  se pare că pandemia are o viteză în plus în această competiție. Acum, după ce avem aprobate 3 vacciniri, Pfizer, Moderna și AstraZeneca, țările dezvoltate s-au pus de acord să aloce resurse suplimentare pentru a spori de urgență producerea medicamentelor. SUA chiar și-a propus să aducă cifra imunizărilor zilnice la un milion de doze.

Transferul de putere în SUA se pare că i-a plictisit și pe protagoniștii acestului spectacol. Donald Trum, în inacpacitatea sa de a recunoaște cinstit o înfrângere, irită până și pe cei mai activi politicieni din tabăra republicanilor. Joe Biden e cu certitudine noul stăpân al Casei Albe și peste puțin timp acest lucru se va produce oficial. Totuși, mai există o intrigă. Democrații au funcția de președinte al țării și  majoritate în Congres. Aceasta, într-o mare măsură limitează câmpul de manevră a lui Biden din cauza majorității republicane din Senat. Peste puțin timp atenția se îndreaptă iarăși spre statul Georgia unde în joc sunt puse două mandate pentru Senat. În cazul în care republicanii câștigă cel puțin un mandat, Biden va avea probleme în a demonta lucrurile rele făcute de Trump. Însă dacă democrații câștigă ambele mandate, atunci Biden are puterea deplină. Chiar dacă Georgia a fost dintodeauna un stat al republicanilor, recenta victorie aici a lui Biden în prezidențiale,  oferă șanse bune democraților. 

În rest, anul 2021 este mai în toată lumea numit Anul Speranțelor. Credem că și în Republica Moldova  el va fi anul speranțelor realizate.

 

img21000040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!