ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Populismul politic și incultura nasc monștri și în America.

11:05 | 07.01.2021 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 7 ian. /MOLDPRES/.Ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite ale Americii după scrutinul prezidențial ne demonstrează cu prisosință că un politician cu porniri paranoidale, precum este Donald Trump, poate fi urmat în demersul său isteric și extrem de periculos de foarte mulți oameni. Așa a fost cazul lui Hitler, care a reușit să transforme frustrările imense a milioane de germani în ură, xenofobie și  cruzime culminată cu exterminarea unor popoare.

Să recunoaștem că, dincolo de o magnifică dezvoltare economică, un nivel de trai foarte înalt și un sistem politic considerat cel mai democratic din lume, SUA au avut și probleme interne cu rădăcini ce pleacă adânc în istoria țării. Prejudecățile rasiale, nevroze colective și  interpretarea egocentrică și agresivă  a drepturilor și libertăților se făceau simțite cu o itensitate mai mare sau mai mică la diferite etape ale istoriei americane.

De această dată toate aceste grimase inevitabile ale unei democrații profunde au fost canalizate de un personaj politic accidental venit la putere. Donald Trump, un om de afaceri profesionist și un politician amator, a găsit patru ani în urmă acest segment social frustrat, s-a regăsit pe sine în primitivismul agresiv al electoratului protestar și prin manipulări grosolane și susținerea de nevoie (e vorba de lipsa altui candidat cu șanse reale la victorie) a Partidului Republican, a reușit să se cațere în vârful ierarhiei politice americane.

Marea șansă a SUA de a evita pe parcusul  guvernării Trump a unei catastrofe a fost sistemul politic american, care se bazează pe o democrație instituțională. Echilibrele și contrabalanțele existente între ramurile puterilor nu permit  nimănui să supună țara unei dictaturi personale și să ia decizii catastrofale. Însă înfrângerea în scrutinul din toamna lui 2020 ne-a permis să-l  descoperim pe adevăratul Trump, unul maniacal, primitiv, agramat politic și cu semne evidente de paranoie.

Marele miting organizat la Washington în ziua cecrtificării alegerilor și chemarea  președintelui în funcție de a împiedica procedura legală a  camerelor reunite a însemnat în cel  mai perfid și direct mod un semnal la asediul Capitoliului. Iar ultima frază a lui Trump despre "țara pierdută pe vecie" de înainte de asalt a fost o cantitate uriașă de benzină aruncată peste focul mâniei care era și așa la intensitatea maximă în rândul fanilor președintelui exaltat.

După două ore de dezordini, debandade și devastări prin Capitoliu, forțele speciale au restabilit ordinea de drept. Însă pierderile de imagine ale SUA sunt enorme. Preț de câteva ore bastionul democrației a căzut la nivelul Coreei de Nord. Pe de altă parte, atât americanii, cât și celelalte țări cu tradiții democratice vor trage cu siguranță concluzii. Dacă lăsăm să vină la putere oameni aprope fără discernământ și care mizează pe segmentul electoral frustrat și needucat, atunci consecințele pot fi catastrofale. "Reihul de o mie de ani" cu ușurință poate deveni un demers electoral puternic al partidelor populiste de extremă care au împânzit țările democratice de vreo două decenii.

În cea mai penibilă situiație se află Partidul Republican, care i-a asigurat o platformă solidă pentru ascensiunea la putere acestui monstru. Deja se aud voci puternice ale republicanilor care cer o delimitare clară față de Trump și înlăturarea lui urgentă de la putere pentru încercare de lovitură de stat. Reprezentanții businessului american și ei cer eliminarea președintelui pucist din politică. În câteva ore bursa americană a reacționat într-un mod de parcă SUA nu este deloc guvernată. A pierdut America, dar am pierdut și noi, toți acei care avem un model de corectitudine politică și democrație autentică când faceam referire la sistemul politic american. Vom trage concluzii și vom înțelege și mai bine cât de periculoase sunt populismul, persoanele inculte și orbite de putere,  miza pe electoratul care votează sub sentimentul frustrărilor sau nostalgiilor. Și  vom înțelege în cel de-al doisprezecelea ceas că miza viitorului în politiciă este promovarea  educației, culturi, altruismului și modestiei. 

 

foto: digi24.md

img21000089

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!