ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vizita Maiei Sandu la Kiev dezgheață relațiile moldo-ucrainene.

13:04 | 13.01.2021 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/.În relațiile Ucrainei cu Moldova timp de trei ani a fost o iarnă absolută, un îngeț al proceselor de bună vecinătate. Și Republica Moldova nu era excepție. Alături de Cuba, Venesuela, Coreea de Nord, Moldova, prin declarațiile unor politicieni, își exprimase pe față  aprobarea  anexării peninsulei Crimeia de către Rusia.  Or, Ucraina nu  poate avea relații normale cu statele care aprobă  încălcarea suveranității teritoriale a țării și a acordurilor internaționale care se referă la hotare. Să nu uităm și de Memorandumul  de la Budapesta prin care marile puteri, inclusiv Rusia, garanta intergitatea teritorială a Ucrainei în schimbul refuzului Kievului de a mai deține arma nucleară.

Președintele Moldovei Maia Sandu  niciodată n-a recunoscut  anexarea Crimeii  și acest lucru i-a oferit prilejul să readucă relațiile dintre cei doi vecini la normalitate. Mai mult. Comentatorii  internaționali au subliniat sincronizarea perfectă a pozițiiilor Kievului  cu cele ale  Chișinăului în cele mai sensibile probleme politice, economice și de ordin ecologic, care au fost discutate în cadrul întâlnirii bilaterale.

Era firesc că problemele politice  să domine agenda întâlnirii celor doi șefi de stat din simplu motiv că majoritatea din ele sunt comune pentru ambele părți. S-a manifestat sprijin reciproc în eforturile privind asigurarea integrității teritoriale a statelor,  integrarea europeană, aderarea comună la  «Inițiativa celor trei mări»,  promovarea inițiativei  «UE plus trei» (se are în vedere trei țări asociate  și cu  puternice aspirații europene: Moldova, Ucraina și Georgia), retragerea trupelor rusești și amunițiilor din raioanele de est ale Republicii Moldova. Ultimele probleme sunt extreme  de complicate și pe parcursul celor aproape trei decenii nimeni din guvernanți n-a putut să le soluționeze. Se putea întâmpla doar în cazul în care Vladimir Voronin semna planul Kozac, care echivala cu cedarea benevolă a suveranității teritoriale și chiar a independenței Republicii Moldova.

Proiectul construcției unui coridor rutier comun Kiev – Iampol – Soroca – Chișinău are o însemnătate strategică și economică și este în interesul cetățenilor ambelor țări.

„Unul dintre proiectele discutate este dezvoltarea infrastructurii prin crearea unui coridor de transport rutier între Chișinău și Kiev, care ar fi cea mai rapidă cale între capitalele statelor noastre. Am analizat opțiunea dezvoltării infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv. Avem multe probleme comune de soluționat și suntem siguri că întâlnirea de astăzi pune bazele unei cooperări strategice, pe termen lung, între statele noastre”, a declarat la Kiev Maia Sandu.

Evident că și trecerea frontierii moldo-ucrainene în baza buletinului de identitate și abordarea problemei spinoase a protejării râului Nistru vor avea o continuare în comisiile create cu această ocazie. Și chestiunile privind relațiile economice au avut o agendă ambițioasă. Securitatea energetică, disponibilitatea Ucrainei de a oferi rezervoarele proprii pentru stocarea gazelor, impulsionarea comerțului… au fost discutate în principiu, primii pași urmînd să fie întreprinși într-un timp apropiat. Dacă astăzi, după cum menționează expertul internațional Anton Kuciuhidze pentru Vocea Americii, schimburile comerciale dintre țări ating cifra de 896 mln de dolari anual, acest obiectiv poate fi depășit odată cu înlăturarea barierilor artificiale moștenite din trecut. Și, nu mai puțin importantă este problema prorietăților legale ale Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei, subiect asupra căruia a insistat Maia Sandu.

Vor avea finalitate sau nu aceste inițiative de anvergură și extrem de promițătoare sau nu? Este greu de răspuns univoc prin prisma crizelor prin care trece lumea și a proceselor de reconfigurare a hotarelor civilizaționale. Directorul Fondului ucrainean «Inițiative Democratice», Alexei Garani, menționa că dorința de colaborare a țărilor noastre poate fi periclitată de trei lucruri: poziția Rusiei, rezultatul alegerilor parlamentare anticipate și condiția de republică parlamentară. Totuși, ultimele două impedimente pot dispărea, deoarece în cazul victorie partidei proeuropene în alegerile parlamentare anticipate, Maia Sandu are capacitatea deplină pentru implementarea celor trasate în cadrul întâlnirii de la Kiev.

 

foto:prm

img21000170

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!