ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA își pregătește relansarea politică și economică

11:06 | 15.01.2021 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Societatea americană asistă la cel mai periculos și păgubos transfer de putere din  istoria  sa. Excentricul  Donald Trump nu-și recunoaște înfrângerea în scrutinul prezidențial, chiar dacă justiția americană, instituțiile centrale ale statului,  dar și partidul care l-a sprijinit,  au pus punct  speculațiior referitor la corectitudinea procesului electoral.

Mitingul de la Washington,  cu o prezență masivă a fanilor lui Trump, a fost schânteia care a aprins spiritele și așa inflamate pe parcursul ultimilor luni de comportamentul  iresponsabil  a șefului statului. Democrația americană n-a mai întâlnit asemenea precedente și a fost prinsă pe picior greșit. Chemarea lui Trump  către fanii exaltați, printre ei și grupări extremiste, de a merge spre Capitoliu, unde în acel moment se valida victoria lui Joe Biden, nu însemna nimic altceva decât o chemare la asaltul Congresului american. Urmările  au fost dezastruoase atât pentru instituțiile puteri din SUA, cât și pentru imaginea țării în lume.

După cum și era firesc,  Congresul american și instituțiile de forță au reacționat. Congresul a votat cu 232 de voturi pentru și 197 împotrivă, cel de-al doilea impeachment pentru Trump.  E de remarcat că au susținut  procedura și 10 congresmani  republicani care practic s-au dezis de Trump. Urmează procedura din  Senat unde e nevoie de două treimi de voturi pentru destituire. Însă acest  pas rămâne unul simbolic, doarece el trebue să aibă loc după 20 ianuarie, ziua inaugurării noului președinte Joe Biden.

Între timp, chiar dacă nu și-a recunoscut înfrângerea, Trump face apel  la unitate națională și pace. Însă FBI semnalează că fanii lui Trump pregătesc acțiuni violente de protest atât la Washington, cât și în toate statele din SUA. Chiar Trump, speriat de consecințele grave care pot urma, a întrodus starea de urgență în capitala americană și repetă apelurile la calm.

Joe Biden, conștient că e timpul să preia inițiativa, a  dezvăluit un plan de relansare economică în valoare de 1,9 trilioane de dolari (1,56 trilioane de euro) pentru economia americantă, afectată grav de pandemia de coronavirus

Planul, care urmează să fie aprobat de Congres, include 1 trilion de dolari ca ajutor direct pentru populație, fiecare american urmând să primească 1.400 de dolari. Planul mai include 415 miliarde de dolari pentru combaterea virusului și 440 de miliarde de dolari pentru întreprinderile mici.

„Nu avem timp de pierdut. Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum”, a spus Biden. Ajutoarele suplimentare de şomaj, din care trăiesc în continuare 18 milioane de americani, vor fi prelungite până la sfârşitul lui septembrie, precum şi posibilitatea unui concediu medical plătit în cazul contaminării cu COVID-19.

Majoritatea analiștilor internaționali consideră că Trump a pierdut definitiv partida. Mai mult. Comportamentul său rușinos îl lasă în ofsaid politic pentru totdeauna. Emoțiile și frustrările vor trece, iar o guvernare democrată care poate fi definită prin expresia lui Charles de Gaulle, "forța liniștită",  va reașeaza America în fotoliu de lider în promovarea drepturilor și libertăților cetățenilor și va relansa cea mai puternică economie din lume.

img21000206

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!