ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În nordul țării şi-au început lucrările două proiecte regionale susținute de UE

11:24 | 04.02.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Lucrările de construcție pentru două proiecte finanțate de Uniunea Europeană au fost lansate ieri în Regiunea de Nord. Este vorba de îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă în orașul Drochia și de eficientizare energetică a Gimnaziului „Iurie Boghiu" din satul Flămânzeni, raionul Sângerei, transmite MOLDPRES.

„Uniunea Europeană continuă să sprijine cetățenii Republicii Moldova cu proiecte concrete și tangibile. Astăzi facem primul pas spre îmbunătățirea condițiilor de studiu și de muncă pentru elevii și profesorii de la Gimnaziul din Flămânzeni și sunt mândru că, în acest fel, Uniunea Europeană contribuie o dată în plus la creșterea calității vieții cetățenilor. Eficiența energetică, precum și măsurile de aprovizionare cu apă vor oferi un confort mai bun elevilor, vor contribui la modernizarea infrastructurii din zonele rurale și vor oferi acces la apă potabilă sigură”, a declarat la ceremonia de lansare Peter Michalko, șeful Delegației UE în Republica Moldova.

La rândul său, Angela Ganninger, ambasadorul Germaniei la Chişinău, a relevat că „eficiența energetică este un sector-cheie al cooperării germane pentru dezvoltare în Republica Moldova”. „De-a lungul timpului, Germania a contribuit considerabil la îmbunătățirea condițiilor de viață a oamenilor din Moldova, inclusiv prin asigurarea accesului la apă potabilă de calitate. Coordonarea și cooperarea cu succes a UE, Germaniei și Republicii Moldova în cadrul proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare deschide noi perspective și posibilități de dezvoltare, iar noi le dorim cetățenilor și autorităților să le folosească cât mai bine", a spus Angela Ganninger.

Lucrările de construcții în cadrul acestor proiecte vor include: montarea rețelei de alimentare cu apă în orașul Drochia cu o lungime de 19.5 km; 1200 de conexiuni; renovarea două stații de pompare a apei potabile; reabilitarea a 5 fântâni arteziene; 6 rezervoare de apă reabilitate și un rezervor nou montat; eficientizarea energetică a Gimnaziului „Iurie Boghiu", cu o suprafață de 1908 m2: reparația acoperișului, lucrări de termoizolare, înlocuirea geamurilor și ușilor exterioare, un punct termic instalat, asigurarea cu apă caldă și rece la robinetele din gimnaziu și renovarea facilităților sanitare ale instituției.

Valoarea totală a proiectului din orașul Drochia este de 4,3 milioane de euro, dintre care 3,9 milioane de euro - acordați de UE, și 311.000 de euro - contribuția locală. Valoarea totală a proiectului de la Gimnaziul „Iurie Boghiu" din satul Flămânzeni constituie 877 mii de euro, dintre care 866 mii de euro - acordați de UE, și 11 mii de euro - contribuția locală.

Măsurile investiționale „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apa în orașul Drochia" și „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, raionul Sângerei" sunt finanțate de Uniunea Europeană. Acestea sunt implementate de ADR Nord în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Guvernul German.

foto: ADR Nord

img21000790

img21000790

img21000790

img21000790

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!