ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul ”Zilele Creangă” se va desfășura în regim online

15:28 | 25.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 feb. /MOLDPRES/. În pofida condițiilor dificile, marcate de numeroase restricții, în perioada 1-5 martie 2021 se va desfășura online Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a XI-a, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Eugenia Bejan, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, coordonatoarea evenimentului la Chișinău, a menționat că diverse instituții și organizații din capitală, Orhei, Bălți, Iași, Târgu-Neamț și Pipirig și-au unit forțele pentru a organiza un program de evenimente online, la care vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artiști, bibliotecari.

Astfel, pe 1 martie, la ora 10.00, programul va începe cu depunere de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași. În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în cadrul căruia scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației crengiene.

Marți, 2 martie, la ora 14.30, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” organizează Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui și lumea noastră postmodernă”, unde vor prezenta comunicări academicianul Mihai Cimpoi, doctorii în filologie Dumitru Apetri, Oxana Gherman, Olesea Gârlea, doctoranda Liliana Botnari, scriitorii Valentin Talpalaru, Mircea Platon, Olguța Creangă Caia și Gheorghe Simon.

Pe 3 și 4 martie, la ora 11.00, se includ în program bibliotecile pentru copii din Orhei și Bălți, care poartă numele Ion Creangă. Elevii și profesorii de la Liceul „Alecu Russo” din Orhei, grupurile artistice de la Biblioteca Publică din Piatra și de la Casa de Cultură din Cucuruzeni vor oferi un spectacol literar-muzical „Vocea copilăriei eterne”. Iar elevii și profesorii din Bălți vor prezenta un medalion literar teatralizat „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”.

Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, la ora 14.00, cu evenimentul Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediția a VI-a. Vor participa elevi din clasele a III-XII-a din mun. Chișinău, care au darul de povestitori și doresc să împărtășească o întâmplare interesantă, captivantă, neobișnuită din copilăria lor, a părinților sau a bunicilor.    

Organizatorii Festivalului „Zilele Creangă”, ediția a XI-a, sunt Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Secția Națională din Republica Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY), Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Consiliul Județean Iași, Primăria municipiului Iași, Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă” din Iași și alte instituții de cultură.

img21001464

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!