ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În 2021, deficitul forței de muncă se va menține

11:09 | 24.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca /ANOFM/ a prezentat recent Prognoza pieței muncii pentru anul 2021 și Barometrul oportunităților de angajare, inclusiv în contextul crizei provocate de Covid-19, transmite MOLDPRES.  

Potrivit studiului, deficitul de forţă de muncă se va menţine şi în anul curent, printre principalele motive fiind lipsa personalului calificat cu experienţă, numărul redus de solicitanţi şi imposibilitatea de a oferi salariul necesar. Cercetarea mai arată că, în anul 2021, numărul scriptic de angajați va crește ușor comparativ cu anul 2020, creând oportunități de angajare pentru programatori, medici, asistenți medicali, operatori vânzări, cusători, conducători auto, operatori în telecomunicații, electrogazosudori etc. 

Prognoza pieței muncii pe termen scurt a fost elaborată în urma chestionării unui eșantion de 2949 de angajatori din diverse ramuri ale economiei nationale, din care 74,3% sunt din sectorul privat, 18,7% din sectorul public, şi 7% reprezintă companii cu altă formă de proprietate, ponderea cea mai mare constituind angajatorii cu un număr mai mic de 50 angajați (cca 68%). Ponderea cea mai mare din eşantion, conform activităţilor economice, revine agenţilor economici din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul 28%, urmată de industria prelucrătoare 11%.

Rezultatele studiului efectuat de experții ANOFM servește la evaluarea schimbărilor ce vor avea loc pe piața muncii, informarea absolvenților gimnaziilor și liceelor despre profesiile prioritar solicitate pe piața muncii, inclusiv ghidarea în carieră. La fel, studiul va servi la identificarea numărului de persoane ce urmează a fi îndreptate la cursuri de formare profesională a șomerilor, cât și la planificarea activității Agenției Naționale și subdiviziunilor teritoriale, inclusiv planificarea financiară.

foto: m.hit.ro

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!