ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

O expoziție de pictură și grafică dedicată Chișinăului vechi este deschisă la Biblioteca Națională

08:48 | 01.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. O expoziție de pictură și grafică a artiștilor plastici Antonina și Vitalie Grișciuc cu genericul „Te salut, Chișinău!”, dedicată celor 585 de ani de la prima atestare documentară a orașului, este deschisă la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vitalie Grișciuc a menționat că expoziția cuprinde 35 de lucrări, care reprezintă peisaje arhitecturale ale Chișinăului vechi, executate în diferite tehnici ale artei vizuale: ulei, acril pe pânză, acuarelă, peniță tuși, gravură pe hârtie. ”De mai bine de 25 de ani, împreună cu soția, adunăm materiale despre orașul vechi. Chișinăul are un farmec deosebit și este o sursă de inspirație pentru artiști plastici, scriitori și compozitori. Ei descoperă în creația lor o îmbinare frumoasă între arhitectura și natura care împodobește capitala noastră. Este orașul în care ne-am petrecut tinerețea și de care ne leagă amintiri de neuitat”, a mai spus Vitalie Grișchiuc.

În context, directorul instituției, Elena Pintilei a afirmat că partea veche a oricărui oraș reprezintă, în primul  rând, memoria. ”O imprimare în timp, sub forma arhitecturală a trecutului acelor oameni, care au locuit în acest oraș. Celor care s-au bucurat în Chișinău de frumusețile și bucuriile vieții, au suportat și au rezistat la momentele grele pe care, din păcate tot ea, viața obișnuiește să le creeze. Oameni de diferite naționalități, diferite confesiuni religioase, diverse viziuni politice, cea mai mare parte dintre ei oameni cu demnitate și de bună credință, cei ce au creat acest oraș. Din păcate, până în prezent s-au păstrat prea puține străzi și case, și au rămas prea puțini oameni în viață care ne pot povesti despre orașul și societatea de atunci”, a subliniat Elena Pintilei.

Potrivit sursei citate, Chișinăul vechi, așezat pe un loc pitoresc, pe șapte coline, produce o impresie plăcută asupra locuitorilor și oaspeților. ”Artiștii plastici Vitalie și Antonina Grișciuc încearcă să imortalizeze în creația lor Chișinăul istoric și anume memoria trecutului”, a constatat Pintilei.

Absolvenți ai unor prestigioase școli de pictură din Republica Moldova și România, Vitalie și Antonina Grișciuc au participat, începând cu anul 1992, la expoziții de grup și personale, în R. Moldova România, Luxemburg, Japonia, Spania și în alte țări. Lucrările lor se află în colecții publice și private din numeroase state.

Expoziția va fi deschisă până la 10 mai.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!