ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova a fost lansat un program de finanțare a economiei verzi

16:11 | 14.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de noi tehnologii ecologice în cadrul Programului de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF), derulat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), lansat astăzi în format online. Acesta prevede o linie de credit de până la 20 de milioane de euro, disponibili prin băncile locale, și consultanță gratuită beneficiarilor pentru a selecta tehnologiile cele mai potrivite, transmite MOLDPRES.

De împrumuturi pentru tehnologii verzi pot beneficia atât persoanele fizice sau asociațiile de proprietari de locuințe, cât și întreprinderile private. Beneficiarii pot investi în tehnologiile și serviciile de atenuare și adaptare la schimbările climatice, cum ar fi izolația termică a clădirilor, geamurile eficiente din punct de vedere energetic, iluminatul cu LED-uri, pompe de căldură, sisteme de generare și stocare a energiei fotovoltaice, vehicule electrice, precum și linii de irigare prin picurare, utilaje agricole de conservare și echipamente de recoltare a apei de ploaie.

„GEFF în Moldova face parte dintr-un program ambițios al BERD, cofinanțat de Fondul Verde pentru Climă, ce are ca scop finanțarea activităților de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea. Programele anterioare derulate de BERD au demonstrat în mod clar că investițiile din sectorul privat sunt esențiale pentru construirea unor economii mai ecologice și consolidarea rezistenței la schimbările climatice în regiunea de activitate BERD”, a declarat Angela Sax, șeful Oficiului BERD în Republica Moldova. 

GEFF va sprijini Republica Moldova în realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind menținerea creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale, Chișinăul angajându-se să reducă necondiționat cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră, până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Se estimează ca GEFF va ajuta ţara noastră  să-și reducă consumul anual de energie cu 108.800 GJ, echivalentul consumului anual de energie al peste şase mii de gospodării. Totodată, emisiile de CO2 ar urma să se reducă cu 9.880 tone pe an, echivalent cu eliminarea din circulație a peste cinci mii de automobile.

Programul GEFF funcționează printr-o rețea de peste 145 de instituții financiare locale din 27 de țări, susținute de o finanțare de peste 4,6 miliarde de euro din partea BERD, de care au beneficiat peste 190 de mii de clienți până în prezent. Aceste proiecte au condus la reduceri anuale ale emisiilor de CO2 cu peste 8,6 milioane de tone.

foto: commerce.wa.gov

img21002794

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!