ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea și traducătoarea Ala Cupcea ar fi împlinit 90 de ani

08:22 | 15.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Scriitoarea, ziarista și traducătoarea Ala Cupcea, lucrător emerit al culturii,  soția regretatului actor și regizor Valeriu Cupcea, Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.

Ala Cupcea (până la căsătorie Bulat) s-a născut la Bălți la 15 aprilie 1931. A învățat la Liceul de Fete „Domnița Ileana” din Bălți (1941-1944), după care a urmat studiile la Universitatea de Stat din Chișinău.

Între anii 1959 și 1986 a desfășurat o rodnică activitate ziaristică la Radioul moldovenesc. A activat mai întâi în calitate de redactor, iar din 1966 – în funcția de șef al Secției emisiuni literar-dramatice.

A tradus piese radiofonice, piese de teatru, nuvele de Lev Tolstoi, Constantin G. Paustovski, Leonid N. Andreev, Mark Twain, Anton P. Cehov.

A semnat versiunea românească a romanelor: „Frații Erșov” de Vsevolod A. Kocetov, „În pofida morții” de Vladislav Titov, „O viață” de Guy de Maupassant, „Istoria unei urbe” de Mihail Saltîkov-Șcedrin, „Halta viscolelor” de Cinghiz Aitmatov. Este posesoarea unor distincții guvernamentale acordate pentru merite deosebite în domeniul culturii. Lucrător emerit al culturii din RSSM.

Ala Cupcea s-a stins din viață la 6 februarie 1989, la Chișinău, după doar trei săptămâni de la decesul soțului.

img21002803

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!