ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Vlad Caraulan a vernisat o expoziție personală de grafică la Drochia

16:46 | 19.05.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. O expoziție personală de grafică cu genericul ”Texturile sufletului” a artistului plastic Vlad Caraulan a fost vernisată ieri la Muzeul Raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vlad Caraulan a menționat că aceasta este prima sa expoziție personală și cuprinde 47 de lucrări. Aici sunt prezente lucrări în tehnicile lino, xilo, cologravurii, şi acvaforte, acvatintă. ”Măştile au un mod de redare plastico-volumetric. Ele redau personalitatea, starea, uneori chiar și viața unui om. În prezent, am făcut o incursiune în subiectul dat pentru a trece de la formatul 2D, la 3D. Cred că lucrând în tehnica dată, am atins unele subtilități artistice și am obținut momente destul de valoroase. Compoziția tuș-peniță a fost o provocare pe care mi-am pus-o în plan, drept experiment. Lucrarea are 1,2 m lățime şi 10 m în lungime. Ea redă geneza conflictului dintre arta de cult şi arta umanistă”, a mai spus Vlad Caraulan.

Prezent la eveniment, profesorul și artistul plastic Simion Zamșa a afirmat că Vlad Caraulan a încercat pe timp de pandemie să se refugieze în mediul art-obiectului și al afișului. ”O pasiune care nu îți prea aduce profit la capitolul material. Dar a reușit să demonstreze, o dată în plus, că fiecare dintre noi are o opțiune în viață, fiecare dintre noi are alegerea: a fi sau a nu fi... Sper ca decizia fiecăruia dintre acești tineri să fie, ca în cazul lui Vlad, DA. Să trecem Rubiconul existenței și să mai dăm o șansă viitorului”, a accentuat Simion Zamșa.

La rândul său, Dumitru Postovan, directorul Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă  din Drochia a afirmat că expoziția lui Vlad Caraulan  bucură ochiul vizitatorilor instituției. ”Anterior am vernisat o expoziție a artistului plastic Ruslan Roșca,  alta - a lui Victor Crețu, expoziții care s-au bucurat de un mare succes. Este o mare satisfacție să aducem artele plastice și în teritoriu”, a constatat Dumitru Postovan.

Vlad Caraulan s-a născut la 4 februarie 2000 în orașul Florești. În prezent este student la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“, Facultatea de Arte Plastice și Design. Angajat la redacția ziarului „Actualități Floreștene“. În 2016 a absolvit Școala de Arte Plastice din orașul Florești și în 2018 - Liceul Teoretic „Ion Creangă” din  aceeași localitate. A participat la mai multe expoziții de grup și a obținut diplomă de merit la Concursul ”Jan Matejko” din Chișinău.

Expoziția va fi deschisă până la 18 iunie.

img21003576

img21003576

img21003576

img21003576

img21003576

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!