ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Republica Moldova marchează 30 de ani de la constituirea primului Parlament

09:23 | 23.05.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 23 mai. /MOLDPRES/. Astăzi se împlinesc 30 de ani de când RSSM s-a transformat în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Cu acest prilej, speakerul Zinaida Greceanîi a adresat un mesaj în care menționează că ziua de astăzi este un prilej de a accentua odată în plus rolul Parlamentului într-o republică parlamentară cum este țara noastră, fiind organul reprezentativ suprem și unica autoritate legislativă a statului.

”Prin urmare, Parlamentul este acel bastion care trebuie să apere legitimitatea în stat și drepturile cetățenilor”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

Potrivit unui comunicat de presă al Legislativului, speakerul a remarcat că cea de-a 30-a aniversare a constituirii Parlamentului Republicii Moldova a coincis cu lansarea unui nou proces electoral. ”Acest lucru este simbolic, pentru că un scrutin parlamentar, inclusiv anticipat, este parte a proceselor democratice firești, proprii unui stat de drept, în pofida circumstanțelor în care a fost declanșat. Urmează să demonstrăm și de această dată corectitudine și onestitate, iar cetățenii să ne judece prin votul acordat”, a scris Zinaida Greceanîi.   

Cu ocazia aniversării, la începutul săptămânii curente au fost lansate Zilele Parlamentului Republicii Moldova.

Astăzi, Legislativul și-a deschis ușile virtual pentru vizitatori. Pe rețelele de socializare sunt lansate tururi virtuale ghidate ale celor mai importante săli ale Parlamentului.

Tot azi, a fost dat startul concursului de eseuri pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, cu genericul ”Activitatea unui deputat în 101 de cuvinte”.

La parterul clădirii este vernisată o expoziție care cuprinde 30 de fotografii din istoria parlamentarismului, o parte fiind dedicată Parlamentului Independenței. 

De asemenea, este organizată o expoziție în aer liber – în fața Parlamentului sunt expuse două mașini de epocă aflate în dotarea garajului Parlamentului.

Scuarul Parlamentului este decorat cu iluminat festiv, iar în fața clădirii sunt instalate două cifre gigantice – ”30”, care semnifică perioada de activitate a Legislativului.

Tot cu această ocazie, președintele Parlamentului a semnat mai multe scrisori de mulțumire funcționarilor publici care activează în instituție din momentul constituirii Legislativului și desfășoară o muncă prodigioasă și ireproșabilă.

Prin intermediul Oficiilor teritoriale de informate ale Parlamentului sunt  organizate evenimente de informare în diferite regiuni ale țării.

Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!