ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia a testat cel mai mare submarin din lume

12:19 | 28.06.2021 Categorie: Externe

Moscova, 28 iun. /MOLDPRES/. La câteva zile după înfruntarea în Marea Neagră cu Marea Britanie, Rusia a testat pentru prima dată un nou submarin nuclear gigant. Belgorod este considerat a fi cel mai mare submarin dezvoltat în ultimii 30 de ani și a fost utilizat în Marea Albă, potrivit presei de stat ruseşti, relatează MOLDPRES cu referire la DIGI24.

Nava va fi capabilă să lanseze lovituri nucleare cu şase torpile Poseidon intercontinentale. De asemenea, va acţiona ca o navă-mamă pentru submarine mai mici, cu scufundări adânci, având braţe robotizate care pot manipula sau chiar tăia cablurile vitale care se află pe fundul mării.

Britanicii au anunţat la începutul acestui an că vor desfăşura o navă-spion specială pentru a opri astfel de submarine, care sabotează interesele Marii Britanii.

Belgorod, ale cărui specificaţii exacte nu sunt cunoscute, este supus testelor producătorului şi urmează să fie predat statului rus spre sfârşitul acestui an.

Ministerul rus al Apărării a declarat că acesta urmează să servească flota din ţară. Dar există îngrijorări în Occident că va fi dislocată în Arctica şi Atlanticul de Nord, unde Moscova şi-a sporit semnificativ activitatea submarină în ultimii ani.

Recent, Ben Wallace, secretarul Apărării din Marea Britanie, a declarat că Moscova este „ameninţarea adversarului numărul unu” a Marii Britanii şi că apele britanice au fost „vizitate în mod regulat” de navele ruseşti.

foto: universul.net

img21004579

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!