ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Silvicultorii au interzis temporar intrarea cu transportul în păduri

10:39 | 06.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Conducerea Agenţiei „Moldsilva” a solicitat ca, în perioadele cu precipitaţii abundente, să fie redus la maxim accesul în fondul forestier cu transportul de orice tip. Această măsură va contribui la protejarea florei şi faunei prin păstrarea intactă a drumurilor forestiere, în special, în proximitatea traseelor naţionale şi va constitui un răstimp de relaxare pentru animalele pădurii, în perioada de reproducere, transmite MOLDPRES.

„Perturbarea liniştii în pădure, gălăgia în exces, vuietul de motoare şi acțiunile cu impact gălăgios pun în pericol comportamentul şi conviețuirea animalelor în pădure, în această perioadă în care are loc reproducerea regnului animal”, susţin silvicultorii.

Totodată, deplasările excesive cu diverse mijloace de transport în fondul forestier cauzează compromiterea regenerării naturale, tasarea solului, pierderea seminţişului, distrugerea habitatelor speciilor de plante rare şi pe cale de dispariţie

„Mizăm mult pe înţelegerea populaţiei ca, prin efort comun, să dezvoltăm fondul forestier al Republicii Moldova. În acelaşi timp, atenţionăm că pentru cei care nu se vor conforma acestei solicitări, vor fi aplicate măsuri speciale. Echipele de intervenţie rapidă ale silvicultorilor vor fi angajate într-o activitate permanentă, iar pe drumurile de acces, ce urmează a fi protejate, nu vor lipsi inscripţiile corespunzătoare şi vor fi plasate diverse impedimente, inclusiv cuie şi scoabe”, indică un comunicat „Moldsilva”.

Instituţia reiterează că acestea sunt nişte măsuri temporare menite să protejeze structura solurilor din fondul forestier, practicabilitatea drumurilor forestiere, precum şi să permită popularea pădurilor cu specii ale regnului animal.

img21004809

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!