ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a confirmat rezultatul alegerilor parlamentare și mandatele de deputat

13:37 | 19.07.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală a confirmat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie și a înaintat hotărârea spre validare către Curtea Constituțională, transmite MOLDPRES.

Membrii CEC au totalizat astăzi rezultatele alegerilor parlamentare anticipate. Președintele administrației electorale centrale, Dorin Cimil, a spus că „alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie se consideră valabile”.

În același timp, prin votul membrilor CEC s-a stabilit numărul de mandate acordate formațiunilor politice și blocurilor electorale care au trecut pragul electoral. Astfel, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut un număr de 63 de mandate de deputat, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate, iar Partidul Politic Șor – 6 mandate.

Hotărârea privind totalizarea alegerile parlamentare și cea referitoare la repartizarea mandatelor de deputat vor fi trimise către Curtea Constituțională.

Instanța constituțională are la dispoziție cinci zile pentru a se expune, printr-un aviz, asupra legitimității alegerilor. Termenul limită este duminică, 25 iulie.

La prima ședință a Parlamentului, președintele Curții Constituționale prezintă raportul privind rezultatele alegerilor și validarea mandatelor deputaților aleşi. La rândul său, președintele țării le va adresa parlamentarilor un mesaj. Parlamentul intră în deplinătatea competențelor din data ședinței de constituire.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!