ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ultimele zece zile, ANTA a aplicat amenzi de peste 476 mii de lei

13:41 | 02.08.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Inspectorii Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) continuă acțiunile de prevenire și combatere a transportului ilicit de mărfuri și persoane în trafic național și internațional. În ultimele zece zile, pentru diverse încălcări, instituția a aplicat amenzi de circa 476,2 mii de lei /peste 22 mii de euro/, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANTA, în perioada 19 – 30 iulie, în cadrul acțiunilor de monitorizare și control organizate în Chișinău și mai multe raioane, precum și pe traseele de legătură cu punctele de traversare a frontierei de stat Leușeni, Sculeni, Tudora, Costești, Criva, Otaci, Cahul și Giurgiulești, au fost aplicate sancțiuni contravenționale prin întocmirea a 134 de procese-verbale cu privire la contravenție (amenzi contravenționale în mărime de 9 525 u.c., ceea ce constituie 476 250 de lei), pentru încălcarea normelor de efectuare a transportului rutier de persoane, mărfuri și colete.

„Pentru 28 de conducători auto a fost aplicată și măsura de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, pentru încălcarea restricțiilor de circulație pe drumurile publice în perioada caniculară. De asemenea, trei operatori de transport rutier s-au ales cu amenzi în mărime de 639 u.c., ceea ce constituie 31 450 de lei, pentru ignorarea prevederilor stabilite de Codul Transporturilor Rutiere”, indică ANTA.

De la începutul anului 2021 și până în prezent, pentru transportarea ilicită contra cost a persoanelor, mărfurilor și coletelor și/sau prestarea serviciilor contra cost în lipsa înregistrării în Registrul Operatorilor de Transport Rutier și/sau prestarea serviciilor contra cost cu admiterea încălcărilor prevăzute de norma legală, de către inspectorii Agenției au fost întocmite 2950 de procese-verbale cu privire la contravenție. „Ca urmare, pentru 656 de conducători auto a fost aplicată măsura de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, în conformitate cu prevederile Codului Contravențional și aplicate amenzi contravenționale în mărime de 198653 u.c. (9 932 650 de lei)”, arată sursa citată.

Concomitent, pentru încălcarea normelor de efectuare a transporturilor rutiere cu greutăți și/sau gabarite ce depășesc limitele admise, au fost întocmite 462 procese-verbale privind controlul sarcinii pe osie, fiind calculate taxe de folosire a drumurilor în mărime de 28 476 euro.

În acest sens, Agenția atenționează toți conducătorii auto antrenați în efectuarea operațiunilor de transport, precum și operatorii de transport rutier, să asigure prezența la bordul vehiculelor a tuturor actelor necesare activității pe care o desfășoară, să se conformeze prevederilor Codului Transporturilor Rutiere, în vederea evitării constrângerilor legale, precum și pentru a oferi consumatorilor servicii de calitate, siguranță și confort.

foto: ANTA

img21005570

img21005570

img21005570

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!