ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 85 de ani de la nașterea pictorului și graficianului Alexei Grabco

11:24 | 18.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Pictorul și graficianul Alexei Grabco, Maestru în Artă, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 18 august 1936, la Camenca, din stânga Nistrului. A urmat studiile la Şoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău (1954-1957). Colegi i-au fost Emil Childescu, Ion Daghi, Gheorghe Munteanu, Aleksandr Hmelniţki, Dumitru Trifan etc., personalități care au lăsat o brazdă individuală în pictură şi în grafica de carte.

Potrivit ”Calendarului Național”, Alexei Grabco debutează în anul 1956 pe paginile revistei „Scânteia leninistă”, iar ulterior, la îndemnul pictorului Igor Vieru, s-a angajat la revista „Chipăruş”, unde, pe parcursul a 25 de ani activează în calitate de redactor artistic, impunându-se prin caricaturi pline de umor și de idei noi, realizate stilistic inconfundabil (1958-1984).

Caricaturile sale pe teme sociale deseori au fost publicate şi în paginile altor ziare şi reviste din Moldova şi din fostele republici sovietice, precum „Krokodil” de la Moscova. Desenele lui Alexei Grabco erau gândite şi realizate cu mare stăruință şi talent. A creat lucrări simple și totodată impresionante din punct de vedere al rezonanței narative și complexității ideatice. A realizat seriale întregi de desene umoristice: „Vecinii”, „Gard în gard”. Acestea au servit ulterior și ca bază în realizarea filmului cu desene animate „Doi vecini”, la care a fost scenarist, regizor, pictor şi chiar cameraman.

Seria de desene satirice din colecția „Vecinii” a fost tipărită pe parcursul mai multor decenii în ziare și în revista de satiră și umor „Chipăruș”. A fost unul dintre cei mai valoroși caricaturiști din spațiul fostei URSS. Realizările lui de vârf în domeniu rămân, indiscutabil, două seriale: „Vecinii” şi „Aventurile lui Trică şi Ciupică”. A publicat două culegeri pentru copii, în anii 1960 și 1965, iar mai târziu două albume de caricaturi pentru adulţi. Autor al lucrărilor: „Dumnezeu pe pământ”, filmul de desene animate „Tată rătăcitor”, „Noi aventuri ale lui Trică și Ciupică”, „Caricaturi”, „Tinerel m-am însurat. Tinerică mi-am luat”, „Vecinii”, „Trică și Ciupică”, „Gard în gard” etc. În anii ’70-’80 şi-a creat propriul studiou, „Animafilm”.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Medalia de Aur și Diploma Uniunii Jurnaliștilor din URSS. Pentru activitatea sa a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă din Republica Moldova (2006). Alexei Grabco a decedat la 5 iulie 2016, la Chișinău.

img21006007

img21006007

img21006007

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!