ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O campanie de sensibilizare cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități a fost lansată la Chișinău

11:25 | 08.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 8 oct. /MOLDPRES/. Organizația Națiunilor Unite (ONU) din Moldova a lansat astăzi campania de sensibilizare a opiniei publice cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și incluziunea acestora în societate, comunică MOLDPRES.

În cadrul campaniei, ONU Moldova își propune să sensibilizeze populația cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu dizabilități, dar și necesitatea respectării drepturilor acestora. În cadrul evenimentului vor fi invitate persoane cu dizabilități, părinți și angajatori care să vorbească despre propria lor experiență privind obstacolele întâlnite de persoanele cu dizabilități, dar și despre așteptările lor de la comunitate.

Pentru a accelera implementarea Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități în Moldova, agențiile ONU au elaborat și o Teorie a Schimbării, un document care prevede diferite acțiuni-cheie în șapte domenii de intervenții, după cum urmează: accesibilitate, educație incluzivă, protecție socială incluzivă, servicii de sănătate accesibile și incluzive, participare la buna guvernare, justiție accesibilă, și piața muncii accesibilă și incluzivă.

Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în 2019, în Moldova locuiau aproximativ 177 000 de persoane cu diferite tipuri de dizabilități, ceea ce constituie 7% din populația țării. Dintre acestea,, 10.700 sunt copii cu vârsta de 0-17 ani. Numărul femeilor cu dizabilități a fost mai mare decât cel al bărbaților şi a constituit 51,7%.

Aproximativ 37% din aceste persoane intră în categoria persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale, care de altfel întâmpină cele mai mari obstacole în incluziunea lor în societate și accesarea diferitor servicii publice și sociale. Rezultatele unei cercetări sociologice arată că 74 la sută din persoanele intervievate sunt reticenți față de incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate.

Campania de promovare a incluziunii persoanelor cu dizabilități și eliminării discriminării a fost elaborată cu susținerea agențiilor, fondurilor și programelor ONU în Moldova.

Foto: alayam.com

img21007486

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!