ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

CEC a obligat mai multe partide politice să verse în buget sumele primite ilegal

17:51 | 02.11.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală a obligat mai multe formațiuni politice să verse în bugetul de stat sumele primite contrar legii, cea mai mare dintre aceste sume este de o sută de mii de lei, transmite MOLDPRES.

Autoritatea electorală centrală a constatat, în ședința de azi, că șase formațiuni politice din Republica Moldova au acceptat subvenții care nu au respectat toate prevederile legii referitoare la finanțarea partidelor politice. CEC a obligat să verse în bugetul de stat sumele primite contrar legii de către: Partidul politic „Partidul Nostru” suma de 23 852,00 lei, Partidul Acțiune și Solidaritate suma de 100 000,00 lei, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei suma de 40 000,00 lei, Partidul Popular din Republica Moldova suma de 12 000,00 lei, Partidul politic „Democrația Acasă” suma de 7 000,00 lei și Partidul Acasă Construim Europa PACE suma de 90 000,00 lei.  

Neexecutarea obligației sus-menționate în termenul indicat va duce la suspendarea virării subvențiilor de stat în mărimea sumei încasate cu încălcarea legii. Suspendarea ar putea fi dispusă începând din luna imediat următoare celei în care a fost suspendat acest drept, adică din decembrie curent.

De asemenea, partidele politice, beneficiare ale subvențiilor de la bugetul de stat, au fost atenționate despre necesitatea utilizării a 20% din valoarea alocațiilor anuale de la bugetul de stat, în scopul promovării și încurajării participării femeilor în procesele politic și electoral, iar 10% din valoarea alocațiilor primite vor fi utilizate pentru promovarea și încurajarea tinerilor în procesele politic și electoral.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!